Замърсен въздух

Три дни не духа вятър в София

От три дни не духа вятър в София заради преминаващ антициклон и даже имам усещането че вече мога да предвиждам кога околния въздух ще стане замърсен, а темата замърсен въздух пак стана номер едно. Какво да се направи, като няма как постоянно да духа вятър и трябва да измисли някакъв добър начин за постигане на ниски нива на замърсявания. Все пак има и загрижения хора, защото около пет хиляди човека са направили избор на обществен транспорт в тези трудни моменти, което не е кой знае колко добър резултат, но като за начало е добре.

Разнообразни мерки

Лично аз не смятам че това ще реши кой знае колко големи проблеми, но все пак с прилагане на разнообразни мерки може да се намери добър модел на поведение. От друга страна гледах тази сутрин че е хубав слънчев ден, пък понеже през нощта температурите са били ниски колата ми замръзва и се наложи двигателя да работи пет минути за размразяване на предното стъкло.

Разбира се не само моята кола замръзва, но това ме накара да се замисля какъв е проблема и кой е най-добрия начин за справяне с него. Както е добре известно София отвсякъде е обградена от малки и големи планини, което прави естествената вентилация затруднена, а когато преминава антициклон в него не духа почти никакъв вятър, а атмосферното налягане е високо.

За по просто самия антициклон може да се разгледа като сух и хладен въздух, добре охладен от намиращия се пред него циклон. Този въздух е относително тежък, защото при газовете е така, колкото по ниска е температурата плътността в даден обем се увеличава и така над София се образува нещо като похлупак.

Колкото и да е студен сухия въздух лесно се топли стига само слънце да изгрее и в същото време в тенджерата София има голям обем от въздух който не е толкова сух защото почти отвсякъде се отделя вода. При ниски температури не е кой знае колко много вода, но влажния въздух винаги е по-лек от сухия и се нуждае от повече енергия за да се стопли.

Реално количествата са малки защото при студен въздух в него по чисто физичен принцип може да се съдържат малки количества вода, но така или иначе има повече вода отколкото в намиращия се въздух във високите части, а тази вода от горе на всичкото се нуждае от повече енергия за да се топли.

Само за сравнение едно и също количество вода от гледна точка на маса се нуждае от хиляда пъти повече енергия за да повиши своята температура. Иначе вода идва от транспорта, от използваното отопление та дори и човек отделя вода докато диша. И така когато грее слънце повече енергия отива за да се стопли намиращата се в него вода, докато във високите части понеже целия въздух е сух той става относително топъл спрямо този в града.

При положение че приземния въздух е студен и лек пък над него има тежък и топъл въздух няма как той да се издигне заедно със намиращите се в него замърсявания и всичко си остава в града за известно време. Това време не е много дълго ако се върнем на това че през нощта температурите стават ниски и голямо количество вода започва да замръзва я по моята кола, я на други места в резултат на което околния въздух става сух и само слънце да грейне лесно би се издигнал нагоре, а на негово място би се настанил почистен от предния циклон.

Именно заради това смятам че за да се решат тези проблеми трябват мерки за ограничаване на отделянето на вода, което индиректно ще намали и разходите за отопление, а при това нещо също се отделя вода. Така продължавам да смятам че на София и трябват малко електрически автобуси, които да влязат в употреба по рейсове с разлика в надморската височина.

Това е така защото в този случай са необходими малки количества гориво само за преодоляване на надморската височина и ефекта ще бъде относително голям. Между другото това нещо ще има и добър ефект върху баланса в енергетиката, въпреки че този ефект ще бъде малък понеже е необходим електрически ток за транспорт на горива.

В интерес на истината смятам че с нови метростанции на метрото голяма част от тези проблеми ще се решат от само себе си, защото ще отпадне необходимостта от много лични превозни средства и автобуси. Отделно заради това че трафика е малък ще се използват малки количества горива, но ще трябва да се изчака метрото да започне да работи.

На второ място топлофикация София, която според мен е добре непрекъснато да се модернизира. Искам да кажа че при изгарянето на природен газ също се отделя вода, която докато не започне да духа вятър също остава в София и допринася за проблема. Миналата година топлофикация София направи ремонт в центъра на София, а тази година пак ще прави ремонт и това вероятно ще намали използването на природен газ за отопление, но все пак смятам че може да се помисли за оползотворяване на димните газове в които има и малки количества енергия.

Нямам никаква представа по какъв начин работи една топлофикация, но според мен един малък стирлинг генератор би свършил добра работа. Искам да кажа че изгорелите газове са топли пък един такъв генератор може да отнема енергия, което би довело до получаване на течна вода в случай че той има подходяща мощност. За съжаление тази мощност няма да е постоянна защото тя ще зависи от текущото потребление на енергия, но все ще се намери някакво приложение на електрическия ток. Иначе наскоро гледах евтини китайски генератори за по две хиляди долара, но може и да не са китайски.

На трето място малки усилия за поставяне на топло изолация върху две три училища или други обществени сгради не само че ще направи разходите за отопление в тях ниски, ами и няма да се налага топлофикация София да работи толкова усилено, респективно и да отделя големи количества вода в околния въздух. В интерес на истината така не отпада нуждата от стирлинг генератори, защото мисля че по принцип топлофикация трябва да работи понеже генерираща мощност се намира близо до място където се и консумира така отпадат малки загуби за пренос по електрическата мрежа.

И не на последно място в такива моменти би било добре да се използват климатици за отопление, тъй-като докато работи един климатик външния топлообменник е относително студен за да има температурна разлика и да преминава топлина от външния въздух към самия топлообменик. Това е предпоставка при относително висока влажност по този топлообменик да кондензира вода от външния въздух. В центъра на София има много климатици по частни и обществени сгради, но ми се стори че почти нито един климатик не работи.

Възможно е тези климатици да са калпави защото са евтини, ама колкото и да са евтини биха осигурили известно отопление, топлофикация няма да работи толкова много и част от намиращата се вода в околния въздух би кондензирала по техните външни тела. Като цяло не вярвам това да доведе до сериозни проблеми в електрическата мрежа особено когато повечето фирми са в почивка и техните машини също.

Крайния резултат според мен от всички тези мерки, а вероятно и има и други биха имали и вторичен ефект върху цяла София понеже околния въздух няма да е чак толкова студен, респективно и разходите за отопление ще са толкова колкото трябва, а от там и няма да се отделя прекалено много вода дори и да се използват дърва за отопление.

Сега пък духа много вятър

Като не духа вятър е проблем, ама като започне пък да духа силен вятър пак е проблем. Днес деня беше топъл, но пък за сметка на това не спря да духа силен вятър, което ме навежда на мисълта че отново сме в периферията на някой циклон. Това което си мислех докато ме брулеше вятъра на път за близкия магазин че има много енергия в този вятър, но понеже няма как да се предвиди кога ще духа няма как да се предвиди възвращаемостта на инвестициите във ветрогенератори. Те от една страна биха отнели енергията от всеки голям циклон и биха я превърнали в електрическа енергия, от друга може би биха предотвратили евентуални проблеми.

Не искам някой да си помисли че съм наивен и предлагам с няколко малки ветрогенератори да се ограничат последствията от някой голям циклон, но като гледах как нито един климатик не работи на път за близкия магазин си помислих че общо взето всеки климатик би могъл да отнеме мощност от бързо движещия се въздух. Естествено използването на климатици за отопление едва ли ще реши всички проблеми, особено като гледах какъв силен вятър духа цял ден, но реално всички климатици си ги има и е достатъчно всеки един тях да се включи.

Възможно нито един тях да не работи понеже външния въздух е топъл и всеки един има толкова голям капацитет че е необходимо да изключва. Хвърлих един поглед на термометъра, който показваше че температурите на околния въздух в София са 16 градуса по Целзий. При такива температури едва ли някой се нуждае от отопление освен ако входа не е студен. Отделно при топъл външен въздух и загубите на енергия са ниски. И все пак смятам че в такъв момент е добре да се използват климатици за отопление понеже този силен вятър предполага и голям излишък от електрическа енергия и би било добре тази енергия да се оползотвори по най-добрия начин.

Според лично мое изчисление в такива дни в които духа много вятър с хубави климатици и ветрогенератори ще може да се оползотвори поне гигават и половина мощност само за един час. За да може да се направи адекватно сравнение е добре да се знае че такава енергия може да се произведе от 150 хиляди кубически метра природен газ и то ако всичката енергия влезе в употреба. Иначе не знам какви количества природен аз използва градския транспорт на София, но нищо чудно с това количество да успее да работи цяла седмица.

Е ако не друго то поне тази зима спестихме големи количества природни изкопаеми. Последното мисля че е така понеже зимния сезон е относително топъл, духа силен вятър често пък като се завърти циклона ще донесе и малко вода. Всичко това след големи усилия през лятото за поставяне на топлоизолация след изминалия студен зимен сезон. В интерес на истината като се прибирах от близкия магазин забелязах че се работи за нова дограма на две места. Сега не е активен строителен период и предполагам че може да има големи отстъпки, пък като гледам как изглежда старата дограма няма как от нея да не духа цяла зима.