Задръстена София

Все още метрото на София не работи пълноценно

Попаднах на информация че София е задръстена и въпреки че едва ли някой е открил топлата вода или колелото е повече от ясен този факт понеже все още метрото не работи пълноценно. Все пак донякъде работи и направо не ми се мисли какви задръствания щеше да има, ако не стигаше метро до големи квартали на София.

Нови улици

След по малко от две години ще има метро и в други части на София, но няма как то да реши всички транспортни проблеми, пък и не е добре да се разчита само на един транспорт.

Именно заради това си мислех че нещата няма да станат добри без нови улици и булеварди, заедно с други видове инфраструктура. Така като гледам след като се построи кръстовище на две нива булевард България нещата може да станат добри, ама лошото е че докато се строи пак ще има големи задръствания и тези задръствания ще се отразят на цяла София.

По принцип когато на едно място има задръстване това се отразява на много други места, тъй-като потока от превозни средства общо взето трябва да спира на всяко тясно място. От друга страна си мислех дали изобщо е необходимо това кръстовище на две нива, защото на този етап то ще облекчи само трафика в посока центъра на София, пък се чудех какъв е смисъла да се преминава през центъра за да се стигне до югоизточните части на София.

Предполагам че проблема идва от това че част от околовръстното е тясно и трябва да се кара с ниски скорости, както и в центъра на София. Реално не знам какъв би бил ефекта, но си спомням че от Бояна до Младост се стигаше само за няколко минути, пък като гледам какъв е потока от превозни средства в центъра на София мисля че се преминава доста по-дълго време.

При това преминаване и замърсяванията на околния въздух не са ниски защото постоянно се спира и се потегля, а в този режим всеки един двигател не работи по най-добрия начин. Донякъде този проблем може да се реши ако през центъра на София преминават само електрически автобуси, ама това е само донякъде защото те също ще си стоят в задръстване и въпреки че обществения транспорт е евтин е по-изгодно човек да направи избор на лична кола за по-комфортно пътуване към вкъщи или към мястото на което работи.

Именно заради това смятам че има нужда от пълноценно околовръстно на София, което индиректно да направи обществения транспорт на София добър. Вероятно ще трябва да се работи и на още две три места, като според мен е важно да се намери някакъв добър начин Г.М Димитров да продължи. Мисля че едно отпушване на това място ще даде добър ефект, защото миналата зима гледах че в квартал Дружба има голям и хубав булевард, ама трафика по него е малък защото е достъпен само от Цариградско шосе.

В този случай е по добре да си се минава по големия булевард, а трафика може да се раздели на две. По принцип има още две места на околовръстното на Софи където могат да се направят малки подобрения. На първо място светофара пред Бояна е тясно място и заради това би било добре ако се намери някакъв добър начин да не се спира на този светофар. Може би един малък тунел би дал възможност изобщо да не се спира, а от тук нататък е само хубав път.

Разбира се може да се направи и малък ремонт на кръстовището с Цар Борис, където при един добър ремонт могат да се разкарат всички павета и след това се направи поставяне на нов и хубав асфалт. Аз не знам каква е тая мания по паветата при положение че те са предвидени по тях да се движат каручки теглени от кончета. Вероятно след това ще може да се строи и кръстовище на две нива на булевард България, въпреки че започвам да си мисля дали просто няма да се направи преместване на задръстването на друго място.

По принцип си мисля че трябва да се изчака и да се види какъв ще бъде ефекта от метрото, защото метрото е бърз и евтин транспорт и може да поема голям товар. При наличие на метро намалява. Вероятността да се използва лична кола за транспорт, защото не стига че разхода не е малък, ами и трябва да се търси място за паркиране и какви ли не други проблеми.

Не на последно място ми се струва че някой мерки могат да доведат до големи спестявания на гориво в обществения транспорт, а същото гориво може да се използва ако се направи монтаж на малък дизелов генератор в топлофикация София.

Вероятно един нов малък генератор ще има добър коефициент на полезно действие и ще работи когато има нужда с което ще се произвежда електрически ток. Тъй-като е малък нищо не пречи той да използва най-добрите технологии, но все пак ще се създаде и топла вода в резултат на неговото охлаждане. Ако има нужда отопление топлата вода лесно може да влезе в употреба, пък когато няма нужда от отопление може да се произвежда асфалт с цел общината да си прави текущ ремонт на улици и булеварди.

Електрическия ток лесно може да влезе в употреба, ако София инвестира в няколко електрически автобуса и като краен резултат обществения транспорт на София няма да замърсява толкова много околния въздух на София.Разбира се за всичката тая работа трябват и пари, ама то много отдавна данъците в София с ниски и даже мисля че заради това има толкова много коли, пък както се казва дори с пет лева да се вдигнат ще има пари поне за десет нови електрически автобуса на година.