Голям плакат

22 Хиляди декара

Гледах един голям плакат на който се благодареше на всеки който спира да използва лична кола за транспорт в София и послание че града разполага с паркове чиято площ е 22 хиляди декара. Мислех си че е малко наивно да се разчита само на зелената площ защото в най-добрия случай от нея могат да излязат 22 хиляди тона суха биомаса. Реално цитираната цифра е само ако се отглежда трева, пък те не и дават на тази трева да диша малко замърсен въздух на София.

Въздух от София

Искам да кажа че тъкмо поникне нещо и амен амен да започне да фотосинтезира и хоп веднага почистване. Така има нещо, но количествата са малки и трябва да се търси добър баланс, въпреки че при отглеждане на биомаса количествата не са големи. Трудно е да се направи точно изчисление, но предполагам че в София се движат поне милион превозни средства всяко от което вероятно консумира поне 12 килограма гориво на седмица и като се добави факта че при горенето се добавя кислород реално 22 хиляди тона вероятно се създават само за седмица.

Надявам се някой да не бърка килограми с литри понеже това са две различни неща и различните вещества имат различно тегло в един и същи обем в зависимост от тяхната плътност. На бензиностанцията зареждат горивата в литри и грубо може да се каже че 12 килограма са около 15 литра.

Вероятно могат да се появят съмнения дали една кола консумира такива големи количества гориво в градски условия, но в София често трябва да се спира или на светофар или в задръстване, а карането на ниски предавки не предполага икономичен режим на двигателя. Освен това в много случай маршрута включва преодоляване на надморска височина понеже София е разположена на три тераси и различните части на града имат големи разлики в надморската височина.

В същото време зелената площ ще абсорбира това количество замърсяване в рамките на година и то ако разполага с оптимални количества вода. Надявам се някой да не си направи погрешен извод, че като се създават 22 хиляди тона газове от превозните средства и всичките замърсявания остават в София, защото през повечето дни духа някакъв вятър, който донася отнякъде чист въздух и реалния проблем е само когато не духа вятър.

По принцип не разполагам с информация точно какви количества горива консумира цяла София, но цифрата между 10 и 12 хиляди тона на седмица ми изглежда реалистична. Това си го мисля защото преди две или три години свършиха регистрационните номера, пък понеже всеки номер съдържа две букви всички комбинации са близо 7 милиона. Възможно е да има някакъв алгоритъм и да не се използват всички комбинации, но дори и само 10 процента от тези комбинации да се използват цифрата е 700 хиляди.

Част от тези превозни средства вероятно са излезли от употреба, но има още превозни средства, чийто номер има само една буква, което показва че регистрацията е била преди поне 12 години, а преди това някоя баба е използвала колата само да иде до близкия магазин. Мислех си че двигателя на едно такова превозно средство едва ли работи по най-добрия начин, а трябва да се отчете и факта че в София не се движат само превозни средства с регистрация в София.

И така цифрата един милион превозни средства ми се струва като реалистична, както и това че всяко едно от тях консумира средно поне три литра дневно“ Казвам средно защото има превозни средства с които се работи и гледам че се разнася нова дограма, минерална вода и какви ли не други неща.

Разбира се не трябва да се забравя и че понякога и използваното отопление създава големи замърсявания в околния въздух, тук таме се използва и пропан бутан за приготвяне на храна за който също се използва транспорт и като краен резултат продуктите от горенето на всичкия този микс си остава за известно време в околния въздух на София докато не започне да духа вятър.

Всичко това е само за информация какви са количествата от използването на превозни средства които в по-голямата си част са втора употреба, но това което си мислех след като пак има протести против мръсния въздух че нещо не е много ясно в цялата ситуация. От една страна един милион човека ако не всеки ден то поне редовно използват личната си кола, а от друга има протести но тази група не включва числото един милион.

С други думи хората, които смятам че замърсения въздух е проблем са малцинство и дори се сещам че последния път когато се пуснаха евтини билети за градския транспорт само пет хиляди се възползваха от тези евтини билети. Пет хиляди срещу един милион ме кара да мисля че проблема е съвсем различен и като за начало ми се струва че малцинството се опитва да наложи своите идеи и мнения на мнозинството.

Също като идеите в дни в които не духа вятър да работи безплатен обществен транспорт при положение че е малко вероятно обществения транспорт на София да има свободен капацитет за няколко стотин хиляди нови пътници и то само за ден два.

И така започва да ми се струва че проблемите са съвсем различни, например хората които използват лични коли в трудни дни или не разполагат с достатъчно информация за проблема или пък какви са последствията от него или изобщо не смятат че това е някакъв проблем. Мислех си че е възможно всички тези хора да осъзнават целия проблем, но да са твърдо убедени че това е проблем на общината и всеки общинар трябва да вземе по две кофи и да носи чист въздух откъдето намери за добре.

В с случая властите имат много инструменти с които да влияят и даже си спомням че като имаше проблеми с качеството на околния въздух в някой китайски градове властите директно затвориха две хиляди завода само защото замърсяват околния въздух. Разбира се не съм привърженик на крайните решения, но според мен ако се окачва от общината да строи метро, да купува нови автобуси и да строим нови инфраструктурни елементи които намаляват замърсяванията в околния въздух най-добрия начин за това е вдигане на данъците.

Дори мисля че най-добрия начин за това е да се вдигнат данъците върху горивата та дори и да е с две стотинки понеже ми се струва справедливо този който замърсява да плаща, а с получените приходи да се строят нови елементи на инфраструктура, я кръстовища на две нива, я малки тунели, кръгови и други подобни неща.

Две стотинки хич не ми се струват малки суми, защото са поне 30 милиона стотинки само за една седмица пък с тези пари може да се премине към избор на добър проект с голям ефект. Има такива проекти и според мен ако кръстовището на четвърти километър вместо на две нива стане на три тези две стотинки нищо чудно да се спестят само за няколко седмици, заедно с големи замърсявания на околния въздух.

Разбира се това е само пример и може да има друг добри проекти, но пък могат да тръгнат протести срещу високите цени на горивата, ама на този свят две добрини никога няма и винаги трябва да се прави някакъв избор, който в случая е или ниски цени на горивата или чист въздух.