Малък трафик в София

Често се спира

Гледах че трафика в центъра на София стана малък пък се оказа че трамвая не спира на булевард Евлоги Георгиев и накрая се оказа че на площад Славейков тече ремонт. Гледах че това отпушване е само в едната посока, защото автобуса три пъти спира преди да мине и започнах да подозирам че цикъла на светофара е малък.

Само две секунди

Според мен ако светофара свети зелено поне две секунди повече това ще даде на всеки цикъл да преминат поне две превозни средства движещи се със скорост десет метра в секунда. След това е голям хубав булевард, който общо взето е празен пък излизането от него става с пет ленти и мисля че така ще се спестят големи замърсявания на околния въздух.

Даже си мислех че така обществения транспорт в тази част на София ще стане и малко бърз, което може ще да позволи поне един автобус да не преминава или по скоро да не спира по задръствания, а това от своя страна би довело до допълнително оптимизиране на трафика. Разбира се може да се изчака да започне да работи метрото на София, което според мен ще даде възможност за малки подобрения.

На първо място гледах че покрай всяка нова метростанция сега преминава тролей пък влака на метрово може да превозва пътници, колкото пет тролея без да спира по задръствания. Мисля че така има големи възможности трафика да стане малък и да се спестят големи количества енергия най-малкото защото предполагам че един влак на метрото лесно се топли пък тролея изложен на студен въздух при всяко отваряне на врати е необходима голяма мощност.

Дори предполагам че метрото ще се движи само с енергията използвана от сегашните тролей, но винаги има възможност да се направи демонтаж на сегашните стълбове и кабели и да има тролей на ново място, въпреки че напоследък си мисля че трябва да има повече тролей по Цариградско шосе понеже и без това автобусите са пълни само от метростацията до мола и няколко големи сгради които поникнаха в района.

Вероятно след това ще може да се работи за построяване на кръстовище на две нива на булевард България, което според мен би решило големи проблеми със замърсяванията на околния въздух, въпреки че може да има много хора, които да направят избор на метро за преминаване на това място вместо личен или друг вид транспорт.

Все пак има смисъл от кръстовище на две нива на това място, защото така се образува нещо като вътрешно околовръстно на София след кръстовищата на две нива при семинарията, телевизионната кула и другите две. След това ще остане само да се движи автобус в целия кръг.

И не на последно място има и големи възможности за реформи тъй-като няма как метрото да обикаля всички части на София. Дори гледах че в квартал Младост се работи за постояване на нова сграда точно до метростанцията, но в същото време както се казва на пъпа на София има сгради с широко отворени врати и прозорци.

Странното е че това е топ място, както се казва на един дувар с президентството и само на две минути пеш от близката метростанция. Мислех си че ако тази сграда се топли помещенията в съседните сгради също ще имат ниски разходи за отопление, но не знам какъв проблем има сградата да се използва, въпреки че сградата има хубав външен вид.

Стори ми се че с този хубав външен вид е би могла да се използва за хотел, но не знам дали няма твърде много хотели в София, но все пак може да се настаняват официални гости на парламент, президент или министър председател