Още топли дни

Евтин природен газ

Мисля че тази зима природния газ ще е евтин защото все още има топли дни пък преглеждайки страниците от миналата година по това време топлофикация София вече е започнала да работи усилено. Сега няма нужда да работи пък заради изминалия студен зимен сезон доста усилия се направиха за намаляване на разходите за отопление.

Намаляване на разходите за отопление

Вчера на две места около кофите за смет видях празни кашони от климатици пък не вярвам някой в този период на годината да си купува климатици за охлаждане. Вероятно тези климатици ще работят с електрическия ток, който миналата година по същото време е бил използван за транспорт на природен газ и ще поддържат жилищата топли.

Не знам какъв ще бъде целия зимен сезон, ама така както вървят нещата може да се спестят стотици хиляди кубически метра природен газ. Вероятно спестеното ще отиде в градския транспорт на София, където мисля че лятото се купиха нови автобуси на метан, което води до спестяване на големи количества други видове горива в по-голямата си част от които силно замърсяващи околния въздух.

Изглежда има и други малки спестявания, защото гледах че общината в София си е купила малък електрически камион за събиране на зелени отпадъци. Може да не е само един електрически камион и той отново ще се движи с спестена енергия понеже лятото топлофикация направи голям ремонт в центъра на София откъдето вероятно са спестени малки количества електрически ток за транспорт на природен газ и топла вода.

Иначе има нужда от почистване на зелени отпадъци особено като гледах днес какви големи купчинки паднали листа са събрани от една малка зелена площ. Според мен си трябва почистване понеже подозирам че разпилените листа са най-добрия начин за запушване на шахтите за дъждовна вода.

Предполагам че всичко това е само малка част и става въпрос за десетки хиляди тонове замърсявания в околния въздух на София и ако се поддържа този добър темп нещата скоро ще станат добри. В този ред на мисли май природния газ няма да е евтин, защото реално неговото потребление не намалява, а просто от употреба излизат големи количества течни горива. Това има и хубави страни защото се преминава към източници на енергия с ниски въглеродни емисии, пък въглеродния двуокис като че ли топли добре планетата щом само за две три десетилетия есента се е преместила с около месец.

Все пак смятам че има още какво да се направи и даже си мислех се покрива на сградата на гражданска отбрана е много плосък, пък винаги може да се направи монтаж на слънчеви колектори за топла вода. Не знам дали ще може да се топли цялата сграда, но малко по-малко нещата могат да станат добри. Иначе ми се струва че има и начин още да се намали използването на течни горива и замърсявания в самата София.

Например ми се струва че подлеза на метростанция Васил Левски може да мине до другия тротоар за да не пресичат пешеходци Драган Цанков. Така цикъла на светофарите може да стане голям, а задръстването да намалее. Не знам дали няма да се пълни с вода този подлез, ама наблизо тече река и може да има добри решения.

Съвсем друг е въпроса защо трябва да се преминава точно през това място за да се стигне до кръстовището на две нива при телевизионната кула. Възможно е да се избягва семинарията, че там заради павета и пресичане на трамвайната линия има реална възможност ходовата част на колата бързо да има нужда от ремонт. Реално според мен на целия булевард трябва да се сложи един хубав асфалт, защото мисля че паветата са добри през тях да преминават каляски теглени от коне, ама в днешни времена рядко може да се види такова нещо.