Топъл сезон

Средиземно море ни топли много добре

Струва ми се че този зимен сезон ще се окаже топъл за разлика от изминалия, когато почти три месеца две бели мечки се въргаляха радостно в центъра на София. Мисля че това се дължи на това че средиземно море ни топли много добре, но по интересното е че сега в Америка се бил настанил студен въздух пък някой хора очакват да се стоплят от глобалното затопляне.

Глобално затопляне

Вероятно са концентрирани в други проблеми, защото прекалено буквално разбират думите глобално затопляне, както едно време някой хора като си купуваха бисквитки катеричка очакваха отвътре да излезе катеричка. Реално именно глобалното затопляне е причина да нахлува необичайно студен въздух, защото едно от следствията е ускоряване на кръговрата на водата и от там естественото охлаждане на планетата.

Гледал съм математическа формула за изчисление какви количества вода са необходими за един плувен басейн за да се компенсира изпарението. Тази формула не изисква троен интеграл, а по-скоро изпарението на вода е правопропорционално на температурата на самата вода, температурата и влажността на намиращия се над повърхността въздух, и скоростта на вятъра който духа над тази повърхност.

Всеки един от тези параметри ускорява изпарението, а след това тази вода търпи охлаждане във високите части на атмосферата и накрая води до охлаждане на приземния въздух. Донякъде именно заради това някой циклони създават неприятна изненада, защото в периферията им духа повечко вятър, която ако минава през воден басейн с относително топла вода последващия валеж е трудно предвидим.

По интересното в цялата история защо става така че една година София изпитва много ниски температури, а другата година Ню Йорк. По принцип доколкото си спомням двата града се намират точно на две противоположни точки на земната повърхност, но това е друг въпрос.

Все пак и в самото глобално затопляне има сериозни обратни връзки понеже засега разходите за отопление са ниски, като че ли има повече вода и духа повече вятър, което индиректно намалява нуждата от природни изкопаеми за създаване на енергия. Вероятно заради въпреки че зимния сезон е топъл все още има добри условия за ски и като че ли доста хора правят избор на планината за зимна почивка откъдето и големи драми се развихрят, защото няма достатъчно място за всички.

От друга страна мисля че преди малко повече от две години правителството даде малък терен за удължаване на пистата над Берковица. Разбира се само с нова писта няма как да стане, трябва и хубав път до нея, достатъчно места за настаняване, добър опит от страна на хората които са заети в дейността и отново нов лифт

От друга страна си мислех че един лифт консумира електрически ток и работи без почивка цял ден, пък вероятно трябва доста енергия да се премести определена маса на две хиляди метра надморска височина. Голяма част от тази енергия идва от изгарянето на природни изкопаеми та си мислех дали това не може да се компенсира с един малък ветрогенератор.

Възможно е само с един ветрогенератор нищо да не стане ама на билото на планината винаги духа вятър. Недостатъка е че нуждата от такава енергия е само през зимата и само когато има добри условия за ски, но е възможно един малък ветрогенератор да компенсира хиляди тонове въглероден двуокис за което след това са необходими хиляди дървета да го абсорбират.

Отделно гледах в Самоков че има много добри условия за построяване на малък компостер, защото през целия град тече река. От тази енергия може да се генерират малки количества водород, който да се използва за охлаждане на електрическия генератор, а самия генератор може да работи с биогаз произведен от компостиране на остатъци от кафе, чай, кори от плодове и зеленчуци. През лятото може да се добива биомаса след почистване на самата ски писта, ама тогава едва ли някой има нужда от енергия.