Студен резерв

Малко се консумира електрическа енергия

Ех дойдоха няколко топли дни и предположих че всяка една централа или е спряла да работи заради годишен ремонт или е отишла в студен резерв понеже няма какво да консумира електрическа енергия освен хилядите климатици за охлаждане. Разбира се трудно е да се предвиди че само за 12 години ще се появят евтини икономични лампи или компютри, които не се нуждаят от охлаждане, а целокупното население ще хукне да използва климатици за отопление.

Няма ниски цени

Да не говорим че слънчевите колектори за ток от технология за космически кораби станаха готови за монтаж по покриви на сгради. Постоянно някой прави ремонт най-малкото защото не върви някак си да поканиш гости пък си със стара дограма, а на всяка свободна площ около метростанция пониква нова сграда която лесно се топли понеже още докато когато се проектира има съвременна дограма и топлоизолация.

Отгоре на всичко след като околния въздух не е студен тези велосипедисти, както са и напористи нищо чудно да спестяват големи количества горива пък за транспорт на горива си трябва електрически ток. В интерес на истината велосипедистите са малък проблем, понеже мисля че заради пропан бутана не се консумира много електрически ток. Едно време такова нещо се използваше само когато човек е в планината и с малки котлони, ама сега гледам че на всяка бензиностанция има подредени бутилки с пропан бутан.

Не знам защо е така, но щом са подредени следователно има търсене заради схващането че пропан бутана е евтин, пък като гледах на какви цени се предлага не ми се стори като много евтин. Наистина в някой държави е евтин защото от една страна е отпадъчен продукт, а от друга държавата не разполага с достатъчно мощност за производство на електрически ток и той е на неприемливо високи цени.

Според мое изчисление енергията от пропан бутана е на същите цени на каквито е и електрическия ток и остава само хамалогията да се мъкнат бутилки, ама то понякога има и объркани неща от сорта на това да се транспортира хляб от сто километра.

Това също ми се струва неразумно защото колкото и да е икономичен един автомобил все ще консумира десет литра гориво за премине маршрута в две посоки. С такава енергия според мен ще се изпече хляб колкото може да носи този камион. Да се чуди човек какъв е смисъла от нова голяма мощност при положение че преди две седмици някой фирми искаха ниски цени за електрическа енергия, а тази има искания за високи цени на въглищата при положение че основното предимство на въглищата е че са евтини.

Така възниква въпроса ако въглищата не са евтини защо са ни изобщо въглища и нещата са хем студен резерв хем високи цени. Тези две неща ме карат да си мисля че просто няма кой да консумира големи количества енергия и донякъде може да е така защото разхода за отопление е 30 процента по нисък въпреки че цяла зима климатика не спира да работи. Вероятно там където е правен малък ремонт не са само 30 процента, а тепърва има какво да се работи.

Големи резултати

Даже гледах на две места в София че се прави малък ремонт на апартамента на първия етаж, пък един такъв апартамент е общо взето е студен и трудно се топли в смисъл че изисква големи количества енергия за отопление. На друго място пък гледах че пристига малък камион натоварен с десетина квадратни метра нова дограма, но наистина тези две жилища са малки консуматори, но пък гледах каква стровремска дограма има земеделското министерство и няма нито един климатик.

Възможно е да използва големи климатици с много вътрешни тела за да не украсена фасадата с външни тела на климатици пък и в една голяма сграда трябва да има и система за вентилация която вкарва и свеж въздух, но така или иначе предполагам че през тази дограма духа и вее и заради това няма нужда от вентилация.

Реално това не е голям проблем защото надолу по булеварда има някаква сграда, която според мен е пострадала от градушката от преди три години и направо се чудех как се топли едно такова нещо на другите етажи. Чудех се защо не се използва след като е на място разположено само на две минути пеш от метростанция.

Все пак сградата на земеделското министерство е една голяма сграда която предполагам че консумира големи количества енергия за отопление. Така малки подобрения според мен биха довели до големи резултати и при това не е само тази сграда. Например гледах че фасадата на Минно-геоложкият университет направо се разпада и се нуждае от малък ремонт.

Отделно напоследък си мисля че поне две три училища в София имат нужда от ремонт на фасадата, пък гледах че кофичката за мляко е от полистирен. Така предполагам че общината в София разполага с големи количества полистирен от завода за отпадъци, който може да се закара в компостера на София и с топлата вода да се превърне в топлоизолация.

Мисля че това е относително евтин начин понеже превърнат в топлоизолация общо взето съдържа въздух който е много добър топлоизолатор ако в него няма вода. В интерес на истината може и да не е много евтин защото за тая работа ще трябват някакви машини.

Иначе предположих ако се използваха климатици за отопление в земеделското министерство, дори и да е само когато външните температури не са много ниски това би могло да осигури малък товар на електрическа мрежа. За съжаление това е малък товар и отгоре на всичкото само когато има нужда от отопление, но попаднах на протест за връщане на един трамвай в София откъдето се сдобих с информация че по скоро ще работи тролей за да се свържат повече части на София.

Мисля че това ако стане ще има по-добър ефект понеже един тролей работи целогодишно и не замърсява околния въздух, т.е. с едно действие ще се постигнат две цели. От друга страна и един тролей колко да консумира, вярно че е малко помощ ама все пак и това е малък консуматор.

Вярно че ако интервала на преминаване не е малък както на 102 през 12 минути има вероятност да не е само един тролей понеже повече хора може да направят избор на обществен транспорт, но и донякъде и без това този транспорт е само до близката метростанция, разстояние което на практика може да се измине и пеш с малки усилия.

Вероятно може да има някакъв ръст в икономиката, ама според мен икономиката си работи добре щом създава достатъчно работни места и остава само да се компресира природен газ тъй-като ми се струва че общо взето само това можем.

Проблема е че няма откъде да намерим евтин природен газ та си мислех дали да не пробваме да извадим малко от Черно море. Гледал съм че морската вода изхвърля големи количества водорасли, което ме навежда на мисълта че морето може би е един голям компостер. Температурите на голяма дълбочина са ниски, ама предполагам че бактериите са се приспособили към ниски температури.