Започва ремонт

прохода Петрохан ще бъде подложен на малък ремонт

Тази зима много валя в резултат на което по улиците на София са поникнали нови дупки. Ами така е като има вода всичко пониква пък сега ще трябва да се прави ремонт, но попаднах на информация че и пътя през прохода Петрохан ще бъде подложен на малък ремонт пък след два месеца ще се прави основен ремонт. На мен ми се струва че е малко рано за ремонт понеже за качествен ремонт май е необходимо околния въздух да е топъл, пък месец Март е известен с това че събира всички сезони на едно място.

Евтин начин за ремонт

От друга страна през последните години се прави ремонт на цели улици в София и гледах че те нямат нужда от ремонт, но за един широкомащабен ремонт си трябват много пари понеже производството и полагането на асфалт е един енергоемък процес. Лично аз не знам какви технологии се използват за производство на асфалт, но така или иначе със сигурност трябват големи количества енергия за производството на десетки хиляди тона асфалт. Така се чудех как би могъл да се оптимизира процеса за да може с малки инвестиции редовно да си се прави ремонт.

Предполагам че при производството на асфалт консумира големи количества енергия, което ме навежда на мисълта че трябва сериозно планиране на всеки ежегоден ремонт. В края на краищата едно нещо за да работи по най-добрия начин то трябва да се организира така че завода за производство на асфалт да не спира да работи и всичко по цялата верига.

На първо място предполагам че в различните материали съдържат малки количества вода пък при изпарение на вода се отнемат големи количества енергия. За това трябва добър и евтин начин за изсушаване на всички материали.

С други думи трябва една голяма и икономична сушилня, която да отстрани съдържащата се вода в суровините подготвени за производство. Според в тази сушилня може да използва термопомпи въздух вода понеже една термопомпа консумира три пъти по-малко енергия спрямо това, което ще премести от външния въздух.

Дори предполагам че две термопомпи биха консумирали енергия необходима само за транспорта на горива понеже София е в малко неизгодна позиция от гледна точка на надморската височина. Разбира се може и да не стане само с две малки термопомпи понеже биха генерирали едва седем осем киловата на час или около един литър стандартно гориво.

Само за сравнение със шест киловата могат да се изпарят десет литра вода, което към момента предполагам става с горива в процеса на производство на асфалта за ремонт на улици и булеварди.

Разбира се инвестициите в термопомпи въздух вода не са малки, но ако една термопомпа не спира да работи то според мен тази инвестиция ще се възстанови много бързо. Допълнително ще има възможност да се използва електрически ток през нощта, когато той е евтин пък крайния резултат ще е че на сутринта материалите ще бъдат сухи и топли. Няма да са кой знае колко топли, но поне една трета от необходимата енергия вече ще е добавена в самите материали.

Други ползи от един ремонт

Минах по една улица в София, която ми се строи като добър кандидат за ремонт и гледах че има по две паркирани коли и пак могат да се разминат други две. Това ме накара да мисля че е широка 12 метра пък при евентуален ремонт ще трябва да се покрият поне 12 хиляди квадратни метра

Мисля че това е една добра възможност за поставяне на тръби под асфалта и ако по тези тръби тече вода то тази улица може да се превърне в един много добър слънчев колектор. Разбира се трябва наклон от 23 градуса, но все пак от слънцето на такава площ падат 12 хиляди киловата на час пък понеже асфалта е черен той би превърнал почти всичко в топлина.

Вероятно има и други предимства от сорта на това че асфалта би бил добър акумулатор, т.е. дори и да се скрие слънцето в него все още ще има енергия. Отделно ако енергията се отнема асфалта ще е малко студен, т.е. ще се отнема енергия и от намиращия се над него въздух, а при такава площ количествата няма да са малки и отново с термопомпи я за отопление я за топла вода.

Лошото е че ми се струва че ние изобщо не се нуждаем от големи количества енергия въпреки какви ли не мнения. Искам да кажа че не живеем в началото на 20 век когато общината в София с къртовски труд е успяла да пусне две малки водноелектрически електрически централи за осветление на центъра на София и транспорт с един трамвай. Сега това може да изглежда смешно, защото по улиците на София не се движи само един трамвай и целия град си има осветление, но по онова време е било голям проблем.

.

Както се казва всеки със своите проблеми и предизвикателства в своето време, но напоследък подозирам че ако дойде топъл въздух нито един лифт няма да работи, а някой централи ще отидат в студен резерв. Мисля че само лифтовете на Витоша, Боровец и Банско превозват хиляди хора на две хиляди метра надморска височина по няколко пъти на ден пък подозирам че еди лифт не консумира малки количества енергия.

За съжаление всичко това е само през зимата и като дойде топъл въздух няма кой да консумира пък се вкарват големи амплитуди в консумацията на електрическа енергия в годишен план. От това човек може да си направи извода че се нуждаем от големи количества енергия и наистина се нуждаем, но само през зимния сезон.

Нямам никаква представа какви количества енергия консумира един лифт, нито пък всички взети заедно, но подозирам че не става въпрос за малки количества особено ако в сметката се включва и разходите за отопление на хотели. Вероятно винаги може да се намери място за монтаж на малки ветрогенератори, защото в планината общо взето винаги духа вятър и така може да се стигне до добър баланс.

Не само това, но има и мнения че скоро ще започне да тече и природен газ от Гърция и в този случай според мен е много по-рентабилно да се построи електрическа централа с малка мощност в Банско, което от една страна да генерира електрически ток за лифта, а топлата вода вероятно лесно може да се използва за отопление в хотели и други места за почивка.

Предполагам че Банско консумира големи количества енергия за отопление понеже е студен град, все пак не е случайно че има добри условия за зимна почивка и ски писти. Разбира се има голямо неизвестно на какви цени ще е природния газ от Гърция, но природения газ по-подразбиране е евтин ресурс.