Хубав транспорт

Добър и евтин транспорт

Напоследък си мисля че с тия велосипеди стават само проблеми. Знам много добре че има държави в които общо взето се използва само велосипед за транспорт с цел малки поражения върху околната среда, но не смятам че тази практика е приложима в нашите условия.

Само за спорт

Тях ги топли Гълфстрийм и заради това почти цяла година може да се използва велосипед за транспорт пък явно има опит това да се пренесе и в София, който е относително студен град и няма много фенове които да използват велосипед при ниски температури на околния въздух.

То няма и фенове които да използват велосипед при много топъл въздух понеже никой не иска да се появи в офиса и от него да се носи неприятна миризма. Дори си мислех че може да се изведе математическа формула какъв ще е потока от велосипедисти в зависимост от температурата на околния въздух. Имах път до общината в Младост и ходих пеш от метростанцията до общината по велоалея и за времето за което се изминава това разстояние не срещнах нито един велосипедист, но за сметка на това развих формула за пряката зависимост между температурата на околния въздух и мотивацията да се използва велосипед като лично средство за транспорт.

Според мен има Гаусово разпределение с максимум, когато температурите на околния въздух са между 20 и 22℃, но за съжаление все още не е измислен добър и евтин начин за поддържане на постоянни температури че винаги да може да се кара велосипед и е много по-добре да се мисли за добър обществен транспорт на София.

В интерес на истината през последните години в обществения транспорт на София има големи подобрения и повечето автобуси са нови. Така те през зимата са топли, пък за лятото си имат климатици и би било неразумно автобуса да се движи празен само защото има добри условия за използване на велосипед.

Заради това ми се струва че само се парадира с карането на велосипед и даже вчера попаднах в центъра на един парад с велосипеди и то в центъра на София и то не как да е ами с кола в средата на парада. Какво да се прави София е голям град, всеки прави нещо и аз няма от къде да знам че в центъра на София ще има парад. Аз не проявявам и интерес към такива неща, защото знам че има хора, които само гледат какви събития се организират и ако им допадне събитието се присъединяват, ама при два милиона население на София не много интересно кой какви неща прави.

За човек като мен остава само да иде до пазара и да купи шарен боб за да разбере кой какви неща е измислил да прави в София. Вероятно не съм само аз понеже няма как всички да се интересуват от едно и също нещо.

В края на краищата според мен един велосипед в София става само за спорт, ама то и много хора практикуват различни спортове. Един играят футбол, други волейбол, трети в обедната си почивка отскачат за игра на тенис и нито един от тях не е тръгнал в центъра на София да парадира че практикува този спорт. Само се надявам тези дето тренират карате, джиу джицу и кон фу да не тръгнат по улиците на София за да покажат колко са добри в техния си спорт, но по-важното е как стана така че озовах в центъра на парада и то с кола.

Реално гледах че има само един полицай който стои изправен с ръце прибрани до тялото и си спомних че в закона за движение по пътищата от преди 25 години този знак означава че полицая ми дава предимство да премина зад гърба му. Видях че им велосипедисти, ама велосипедистите според закона са също участници в движението и вярно че бяха малко повече от обичайното, но понеже не ми пречеха пък полицая ми даваше предимство реших да продължа.

После полицая започна маха с ръце и да говори нещо, ама от колата нищо не се чува та реших да сваля едното стъкло за да разбера какво говори и така се сдобих с информация че се спира трафика навсякъде или по скоро че трафика бил спрян. Чудех какво са спрели след аз съм точно в средата на колоната, а пред мен има пет коли още пет коли зад мен. След това дойдоха и други полицай да ми кажат че трябва да мина вляво че велосипедистите им пречели да ме снимат.

Странна работа единия ти казва стой на място другия ти казва мини наляво и не можах да разбера кой от двамата взима някакво решение в критична ситуация. Така реших че май е по-добре да сляза от колата и да разпитам полицая какво мисли за живота, вселената и всичко останало. И той пак си повтаря ние сме спрели движението и пак се питам какво са спрели като аз съм в центъра с кола, ама се оказа че не можело на всякъде.

Мислех си защо трябва да е сложно като може да е просто, след като не може да се спира движението навсякъде е много по-добре да се изпрати един мейл със съдържание уважаеми велосипедисти ние не можем да спрем движението на всякъде. В интерес на истината те са можели да спрат движението, ама гледах че всички са се качили на нови хубави коли. Ако бяха слезли от колите и бяха вдигнали стоп палка нещата нямаше да са така.

Преди 25 години в закона пишеше че ако полицая държи в ръката си стоп палка и е поставил ръката си в някакво положение това положение не подлежи на обсъждане, коментари и свободни съчинения, но е възможно в някой момент да е променен закона. Възможно е да е променен само у нас, защото преди две години бях в друга държава и полицията ме спря за рутинна проверка като за целта полицая просто си вдигна ръката в която държеше стоп палка. След това какичката дето говори по GPS навигатора каза че спира да говори и започва да работи за ново изчисление на маршрута.

Стоп палката е нещо просто защото само слънцето и луната са кръгли, а червения цвят не се среща много често в природата. Заради това въпреки че хората не виждат много добре червения цвят мозъка реагира на ситуацията че в средата има нещото необичайно и започват интензивни мисловни процеси.

Това нещо просто и го зная всички, така че ако нещо трябва да се спира то се спира с този инструмент. Иначе ако полицая трябва с думи да спира трафика ще бъде много трудно понеже живеем във времена в които има евтини самолетни билети, така всеки взима самолета каца в София взима кола под наем и започва екскурзия. Така всеки полицай трябва да знае не само Български език, ами Английски, Френски, Испански, Руски и задължително Китайски понеже този език е най-разпространен в света.

Заради това смятам че ако трябва да се спира нещо е най-добре да се слезе от колите, защото колите не могат да спрат абсолютно нищо. Вярно че са хубави коли имат видео наблюдение, аудиосистема, климатици и какви ли не други екстри, но това просто е една кола нищо повече.