Топъл въздух

Добри условия за фотосинтеза

През последните две седмици имаше хубави валежи и много вода се изля, което вероятно означава добри условия за фотосинтеза и може би заради това се радвахме на хладен въздух. Дори гледах че от външното тяло на един климатик капе вода, което означава че работи в режим на отопление, но така като гледам поне две седмици ще се радваме на рекордно топъл въздух.

Топли морета

Какво да се прави околните морета вече са топли и няма къде да се буферират големи количества енергия. Най-много в река Дунав да тече хладна вода, но предполагам че тя бързо ще се стопли. Даже нищо чудно отново от крана за студена вода да започне да тече топла, но все пак явно ще има нужда от охлаждане пък хиляди климатици ще направят малък това на електрическата мрежа.

Този товар може и да не е голям защото гледах че тук там е направен монтаж на слънчеви колектори за топла вода. Мислех си че слънчевите колектори за топла вода генерират малка мощност, пък в дни с рекордно топъл въздух може да се разчита на голяма мощност.

Не съм много сигурен доколко е точна моята информация, но мисля че от хиляда кубически метра въздух за добавяне или отнемане на топлинна енергия за всеки градус трябва един киловат. Така при 12 хиляди кубически метра може да се разчита на 12 киловата дори и да се намали температурата само с един градус.

Мисля че тази енергия е достатъчна за подгряване на топла вода за обикновени ежедневни хигиенни нужди поне на четири човека. Разбира се същата мощност може да се добие и от слънчеви колектори за топла вода, но си спомних че зимата гледах какви големи комини има топлофикация София.

По принцип някаква част от тях е изложена на слънцето та си мислех дали не могат да се увият с тръби от рециклирана пластмаса по които да тече вода. Вероятно тази вода ще стане относително топла и въпреки че няма да е годна директно да се пусне в системата би могла да се дозатопли с малки количества природен газ.

В интерес на истината към това може да се добави и една термопомпа въздух вода, която да добави допълнително мощност, въпреки че нищо чудно и комина да е постоянно топъл. Може да не стане само с една термопомпа, но целта е температурата на цялата вода да стане по 40 градуса, пък след това с природен газ.