Магистрала Струма

Струма от Сандански към София се строи

Днес беше хубав топъл зимен ден та реших да изляза малко от София и така видях че магистрала Струма от Сандански към София се строи. Няма лошо защото мисля че това ще реши доста проблеми, въпреки че според много хора основния проблем е Кресненското дефиле. Реално според мен е точно преди него понеже е необходимо да се преминава през две населени места, а даже май са три поради което трябва да се кара с ниска скорост почти пет километра.

Ниски скорости

Ограничението е петдесет километра в час, ама на някой хора май не им работи спидомера та карат и с 40, а това задържа потока от превозни средства пък при висока концентрация на превозни средства на едно място вероятността за конфликт се увеличава. Дори си мисля че като се построи обхода на тези две населени места ще се разбере че няма нужда от магистрала в Кресненското дефиле, а само почистване на падналите камъни. Даже гледах че няма нужда да работи багер, а просто събиране на падналите камъни и натоварването има на един малък камион.

Към горното трябва да се добави и факта че трябва да се преминава и през Сандански с ниска скорост трафика се задържа преди да се стигне до Кресненското дефиле. Разбира се не знам какъв е трафика през лятото, когато много хора се отправят на почивка към южните части на континента, ама според мен проблема в самото Кресненско дефиле е необходимостта да се преодолява малък хълм, което за камиони с голям това е затруднение и след тях се образува колона от превозни средства.

Всъщност си спомних че преди две години ходих на малка почивка в Гърция и по пътя към София се образува колона от превозни средства преди Благоевград и то точно преди правен равен път с две ленти в посока, а не в Кресненското дефиле. След като потока от превозни средства спира преди Благоевград, а не в самото дефиле е напълно ясно че има проблеми на други две места.

Аз и преди това съм смятал че ще е достатъчно да се намали нивото на хълма и да се повдигне нивото на пътя от към Благоевград, което не само ще направи изкачването плавно, но и ще намали разстоянията в самото дефиле. Мисля че има добри възможности разстоянията да станат малки понеже навсякъде са се свлекли малки купчинки камъни, нещо което е нормално за този регион, ще се намалят дъгите на завоите и ще има видимост към насрещния поток.

Реално не знам какъв избор на трасе е направено нито пък какъв ще бъде крайния избор на трасе, но според мен за да станат разстоянията малки е необходим само един мост след Кресна понеже там пътя прави голяма дъга, а пък ако пред този мост има и малък тунел ще останат да се преминават само 7-8 километра при това с що годе добри скорости.

С времето тези скорости ще се подобряват по един естествен начин, защото предполагам че след всеки хубав дъжд по един два кубически метра скална маса заминават в река Струма пък така като гледам даже поне една две седмици отново ще има добри валежи и отново няма да има нужда да работи багер.

Не на последно място очевидно проблема не е наличието на магистрала в Кресненското дефиле щом задръствания започват от Банско, а не от Сандански и заради това е важно да се довърши магистралата от Симитли до Благоевград, понеже след Симитли пътя поема в две различни посоки.