Подобрения в София

Нови подобрения

Брей гледам че се мисли за нови подобрения в София за борба с мръсния въздух, но напоследък си мисля че май се занимаваме само с глупости защото има няма след една година метрото на София ще работи пълноценно. От друга страна от две седмици гледам че през центъра на София се движат автобуси, които от една страна участват в задръстванията, от друга превозват хора общо взето само до и от някоя метростанция и отгоре на всичкото дублират маршрута на бъдещето метро.

Доста хора пътуват от западните части на София

Така предполагам че като започне да работи метрото трафика на София ще се разтовари и ще има възможност да се работи за построяване на кръстовище на две нива на булевард България. Разбира се метрото няма да реши всички проблеми понеже по Цариградско шосе не се движи метро, ама гледах че автобусите са пълни само до мола и от там нагоре автобуса общо взето си върви празен. То и няма как да не е наполовина празен или наполовина пълен в зависимост от гледната точка по простата причина че в Младост вече си работи метро. Това ме наведе на мисълта дали не е по-добре да си има един рейс само по Цариградско шосе, който да се движи през две минути и да върти на седми километър с недостатъка че няма да има място за почивка на водача.

Нищо не пречи това да са електрически автобуси, които хем няма да замърсяват околния въздух хем ще осигурят малък товар на енергетиката. Всъщност като се позамисля по това трасе могат да се движат тролейбуси и май ще е по-добре да се увеличи техния брой. Отделно може да се продължи подлеза на метрото за да не пресичат пешеходци и автобуса вместо да минава през Орлов мост може да си завие надясно и през кръстовището на две нива при телевизионната кула бързо и лесно ще стигне до хотел Плиска.

Само не знам дали когато се движи в обратната посока може да мине през подлеза по Цариградско шосе, но ако може според мен ще е по-бързо да се стигне до спирката на хотел Плиска. Струва ми се че доста хора пътуват от западните части на София към района на хотел Плиска, къде с метро къде с автобус и вероятно заради това автобусите са пълни догоре само до там.

Струва ми се че доста хора пътуват от западните части на София към района на хотел Плиска, къде с метро къде с автобус и вероятно заради това автобусите са пълни догоре само до там. Така или иначе нещата си вървят и ще трябва да се изчака метрото пък преди две седмици гледах че се работи за саниране на един голям блок в София.

Към това трябва да се добави и факта е топлофикация София планира да прави голям ремонт и така няма да се отделят големи количества вода в околния въздух точно в дни в които не духа вятър, което според мен допълнително увеличава нуждите от отопление. Смятам че има малък принос от това включително да се използват и повече дърва за отопление.

По тази тема има какво да се работи, защото както се казва две училища да се санират хем ще станат хубави хем разходите за отопление ще станат ниски и в крайна сметка ще се стигне до добър баланс. Реално и сега подозирам че сме близо до този добър баланс понеже тази зима за първи път от много години София не е обгърната от гъста мъгла и въпреки че трябва време да се оцени дали това е постоянно или само тази зима мисля че има ефект от поставяне на дограма топлоизолация и тук там използване на климатици за отопление.

Разбира се всичко това може да се дължи на факта че зимния сезон е топъл, но при добри нива на енергийна ефективност може да се постигне същия ефект, когато зимния сезон е студен. Онзи ден беше относително топъл ден пък гледах че топлофикация усилено работи, въпреки че според би трябвало да има добър и евтин начин за оползотворяване на димните газове и с тази енергия да се топли нещо.

Малки подобрения

Мислях че нещата си вървят, но винаги има възможност за малки подобрения. Вероятно трябват мнения на добри градоустройствени специалисти, но според мен е необходимо кръгово кръстовище на Сливница и Константин Величков. На това място потока от превозни средства идва от две посоки пък се сетих колко ефективно е кръговото движение при кръстовището на две нива до телевизионната кула. Мисля че колкото по рядко се налага да се спира толкова по малки са замърсяванията на околния въздух и тези замърсявания не се създават само в час пик.

През останалото време из София се движат малки и големи превозни средства, както на обществения транспорт, така и на различни фирми за доставка на стоки или пък майстори за ремонт на различни неща. Не мисля че това кръстовище създава кой знае какви големи проблеми, но ми се струва че ще има големи ползи ако на него се реализира кръгово движение.

Отделяно може да се мисли за поставяне на топлоизолация на две три училища или други видове обществени сгради. Според мен най-добри избор откъде да се започне е там където разходите за отопление са големи. Гледах че 22 училище има една интересна архитектура и тя не че е чак толкова интересна, защото и аз съм учил в подобно училище, но има нещо като голям навес под втория етаж.

Така предполагам че пода е твърде студен, а загубите изобщо не са ниски и трябва повече енергия за да се топли втория етаж. Реално това са само сто двеста квадратни метра площ, пък предполагам че ползите ще са големи понеже няма да се налага топлофикация София да работи усилено за отопление на този дето духа. От другата страна на булеварда гледам още едно училище с голям и плосък покрив, идеален за монтаж на слънчеви колектори за топла вода.

Вероятно трябват сериозни мерки при този монтаж за да не ги отнесе вятъра, когато духа много силно но това вече е въпрос на техническо решение. Възможно е да има и друг добър подход, защото на тези две места може да се използва по един икономичен климатик, който да вкарва някаква мощност през почивните дни. През почивните дни много фирми не работят и може да се консумира по-малко енергия пък едно нещо работи добре когато работи равномерно.

Реално това са две денонощия в седмицата в които няма кой знае какви големи нужди отопление по простата причина че сградата не се използва, пък с хубави климатици бетона на сградите ще е що годе топъл. За целта вероятно трябва някакво дистанционно управление с което да се спира отдалечено използваното отопление и то не точно да се спира а по-скоро да се намалява.

Ако температурата на вътрешния въздух е с два градуса по-ниска това са десет процента спестявани, пък при такива големи сгради разходите едва ли са кой знае колко ниски. Със същото дистанционно управление в понеделник през нощта температурите на вътрешния въздух могат да се направят комфортни.

Не на последно място пътя за Видин през прохода Петрохан. Според мен на това място се създават големи замърсявания и то само защото трябва да се преодолява малък хълм, пък всички замърсявания си остават в околния въздух на София когато не духа вятър. Между другото вече си мисля че може да се мисли как този път да се включва в магистралата за Калотина за да не се преминава през Костинброд където трябва да се кара на ниски предавки и респективно двигателя изобщо не работи в най-добрия си режим.