Пластмаса

Прекомерна употреба на пластмаса

Явно има хора силно загрижени за екологичните проблеми породени от прекомерната употреба на пластмаса, която след това остава на какви ли не места по цялата планета. Вероятно заради това се стига до схващането че всичката пластмаса трябва да се рециклира едва ли не по метода направи си сам необходимите предмети от използвана пластмаса.

големи количества пластмаса

Като гледам какви количества пластмаса има в кофите за смет и тези за разделно събиране лично на мен това ми се струва като небъдна работа. Преди време си мислех че големи количества пластмаса могат да се използват за производство на кофи за вода използвани за почистване на домове и офиси, но като знам с какъв темп изхвърлям опаковки от препарати за почистване и бутилки за минерална вода не мисля че това е най-добрия начин.

Една кофа за вода изкарва две или три години, а суровина за производство колкото щеш. Вероятно могат да се намерят различни видове приложения на вече използвана пластмаса, но да се смята че рециклираното ще реши всички проблеми ми изглежда нереално понеже просто използвания обем от пластмаса е голям.

В интерес на истината има и добри идеи, като например от миналата година в София почти навсякъде се предлага кафе в хартиена чаша. Понеже кафе се консумира общо взето всеки ден предполагам че само в София са заменени хиляди тонове пластмаса. Всъщност едва ли са хиляди защото използвах кухненска везна за да измеря колко тежи една чаша за кафе и резултата е път грама.

Така 12 хиляди чаши тежат само 60 килограма, пък един милион и двеста колкото е населението на София шест тона. Това горе долу прави около две хиляди тона на година, което мисля че се равнява на около един процент от отпадъците на София, но както се казва малко по-малко нещата могат да станат добри. Хартията лесно се рециклира и бързо може отново да влезе в употреба та ако ще да е само за билети за метрото нищо че и те са само за еднократна употреба.

Дори и ако не може да се рециклира лесно може да се компостира без това да навреди по някакъв начин на околната среда. Иначе се хванах да разгледам какви видове пластмаса изхвърлям, което лесно може да се провери понеже по опаковките има символи за означение, които вероятно се използват за бързо сортиране преди да се пристъпи към рециклиране. Така стигнах до извода че най-използваната пластмаса е PET, което наистина търпи няколкократна обработка.

От друга страна според мен няма големи възможности за рециклиране, защото съдържанието на една бутилка може да се консумира само за два три часа, а след това би трябвало да изминава много време докато се изработи нов продукт. Искам да кажа че времето за събиране, транспорт, сортиране и преработка чувствително надвишава времето през което дадена бутилка престоява в магазин и след това в хладилник.

Отгоре на всичкото когато са на едно място много трудно може да се разбере колко пъти е била рециклирана пластмасата от две различни бутилки, което намалява възможността да се рециклира а вероятно има и други проблеми. Предполагам също че и потреблението е неравномерно, защото през лятото хората тръгват на екскурзии и почивки, идват гости по курортите и при пътуването е нормално да се запасят с вода и газирани напитки за из път.

Така излиза че трябва място с голям обем за съхранение на събраната пластмаса за да влезе тя отново в употреба едва след една година. Заради това мисля че трябва да се търси някакъв друг добър начин за ограничаване на изхвърлянето на използвана пластмаса чрез намиране на някакво приложение.

Мислех си кой е най-добрия начин

Мислех си кой е най-добрия начин за намаляване на разхвърляната пластмаса в околната среда, ама реших да потърся информация каква е химичната формула на PET пластмасата. така като гледам тя съдържа общо взето само въглерод, водород и малко кислород. Отделно при високи температури тя се декомпозира и заради това реших че тя може да се преработи в по-прости вещества.

Не знам дали това е най-добрия начин и дали има някаква практическо решение, но може да се построи поставена някакъв безопасен контейнер с определен обем и да се поддържа топъл. Предполагам че ако в него има само пластмаса и водород при разграждане ще се получат други по-лесно преработваеми въглеводородни молекули.

Ще трябва енергия за това но според мен слънчеви колектори за топла вода със площ сто квадратни метра ще са достатъчни контейнера да бъде топъл и трябва само да се намери някакъв що годе евтин начин за производство на малки количества водород. Възможно е това стане с малък Стинглер генератор и малък хидролизатор с недостатъка че всичко това ще работи само когато грее слънце.

Между другото всичко това ме накара да се замисля какви количества енергия се използват за производство на нови PET бутилки и какъв е източника на енергия за това производство. Предположих че използваните количества енергия не са малки, пък ако за тази цел се използват природни изкопаеми този избор не ми се струва много добър.

Доколкото знам материала трябва да е топъл за да придобие необходимата форма, а след това е необходимо и охлаждане на готови продукт. Предполагам че с термопомпи въздух вода може да се рециклира част от енергията, а със слънчеви колектори за топла вода може да се достигне до желаната температура за производство.