Няма ниски цени

Реших да потърся информация на какви цени се предлага петрола

Гледах на една бензиностанция в София че бензина не е евтин та реших да потърся информация на какви цени се предлага петрола и така се оказа че и той не е евтин. Към това трябва да се прибави и факта че и американския долар не в евтин, което означава че и природния газ няма да е евтин понеже тези две неща са свързани по някакъв начин.

Малък ръст

Предполагам че световната икономика е отбелязала малък ръст в резултат на което се консумира повече енергия, пък както е добре известно пазарните цени са правопропорционални на търсенето. Това има и добри страни, защото прави всеки проект за енергийна ефективност по-рентабилен от икономическа гледна точка особено ако се случи и зимния сезон да е студен.

Гледах че се работи по две големи сгради в южните части на София за ниски разходи на отопление, нещо което напоследък си мисля че би трябвало да се отрази на цяла София в зимни дни, когато преминава антициклон и не духа вятър. Отделно и тук там се прави и малък ремонт, което ме навежда на мисълта че сектор отопление не е кой знае колко голям проблем дори и при един студен зимен сезон като миналия.

Така като гледам какви неща съм писал през две три години се случва някоя студена зима и разходите за отопление няма как да са малки. Всичко това ще доведе до добър баланс в енергетиката според мен защото няма да се консумира голяма мощност само през зимата, а товара ще е равномерен през цялата година.

Има мнения че бавно и полека в употреба ще навлязат електрически коли и така ще се консумира повече енергия, но за град като София според мен това е нереалистично. Една електрическа кола не консумира енергия докато чака на светофар, а когато спира част от енергията се регенерира.

Енергоспестяващи неща

Освен това електрическия двигател има много добър коефициент на полезно действие, пък трябва енергия за транспорт на горива и преместване на 500 метра надморска височина. Реално според мен в случая една електрическа кола консумира само енергията необходима на друга кола да се снабди с енергия. Дори си мисля че електрическите коли на практика са енергоспестяващи, а при високи цени на горивата става по-изгодно да се използва електрическо превозно средство.

Към всичко това има и допълнителни ползи от сорта на това че не се замърсява околния въздух. Дори си мислех че много неща се промениха само за няколко години, защото вече няма климатици работещи с постоянна мощност. Такива климатици обикновено се използваха само за охлаждане понеже бяха евтини, но имаше и хора които смятаха че могат да ги използват за отопление.

Възможно е все още да се използват такива климатици, но те бавно и полека ще излязат от употреба, а всички нови използват с 30% по-малко енергия или около 300 вата на един масов климатик. В същото време във всеки магазин се продават евтини и икономични лампи, като една такава лампа консумира 300 вата цяла седмица, а спестява десет пъти повече и съм склонен да предположа че цялата спестена мощност може да се използва от електрически коли със сега съществуващата електрическа мощност.

В интерес на истината част от използваната енергия за охлаждане всъщност е спестена, защото на две места извън София гледах нови слънчеви колектори за топла вода. Понеже в тях няма централно отопление предполагам че някой бойлер не работи през летните месеци.

Все пак високите цени на горивата може да имат и положителен ефект, защото ако се задържат такива предполагам че централно отопление и топла вода няма да са евтини. В този случай ще стане изгодно да се използват климатици за отопление, което има и добри страни понеже няма да се плаща за студен резерв, а за реално потребление.

И така с малко топлоизолация, малко дограма и малко климатици ще могат да се спестят малки количества природен газ с който да работи обществения транспорт на София. Мисля че е важно обществения транспорт да е добър защото при високи цени на горивата има вероятно някой хора да направят избор на обществен транспорт за сметка на лична кола.