Голям ремонт

Малък завод

Имаше мнения че и след тази зима се появили дупки по улиците на София та ще се наложи ремонт и понеже според мен най-добрия ремонт включва Софийска вода, Топлофикация София и други фирми с инфраструктура под улици и булеварди та си мислех че трябва да се прави ремонт на улици от край докрай.

Хиляди кубически метра асфалт

Засега като гледам само си се кърпят дупки, което е временно решение и не бих казал че води до добри резултати. От друга страна като гледам с какви темпове се прави подобен ремонт реших че трябва да се търсят евтини начини за производство на асфалт защото тази работа иска много пари за енергия, пък и големи замърсявания се създават.

И така стигнах до извода че си трябва малък завод, който не спира да работи и използва колкото се може повече възобновяема енергия. Вероятно за цяла София са необходими хиляди тонове асфалт, пък за един тон асфалт нищо чудно да отиват по десет литра горива без това да включва горивата за транспорт и употребата на валяк.

Това което си мислех е че в изходните материали би трябвало да има малки количества вода, която изисква енергия за да се изпари и вместо горива биха могли да се използват термопомпи въздух вода с което всички материали могат да са и топли.

Реално те няма да са достатъчно топли и една такава система би било добре да включва слънчеви колектори за топла вода понеже са евтини пък имат доста добър коефициент на полезно действие. Според мен ще са необходими само 12 квадратни метра площ един тон материал да стане относително топъл. Разбира се това е само илюстративно каква мощност е необходима, защото с един тон асфалт на час никакъв ремонт не може да се направи, но в зависимост от реалните нужди необходимата мощност е правопропорционална.

Възможно е да има възражения от сорта че едно такова нещо ще работи само когато грее слънце и няма да работи при ниски температури, но то и не може да се прави ремонт в дни в които вали или температурите са ниски. Остава само да се повишат температурите на готовия асфалт до нива подходящи той да бъде полаган.

Това вече може да се направи и със стандартни горива, въпреки че може да има и друг добър и евтин начин. Все пак има възможност поне две трети от енергията да е възобновяема и евтина и не че съм открил топлата вода тъй-като и термопомпи и слънчеви колектори за топла вода отдавна има на пазара.

Потърсих информация до какви температури затоплят вода домашните слънчеви колектори и разбрах че могат и до 100 градуса, въпреки че се взимат мерки тази вода да има температури подходящи за употреба от хора. Иначе температури от сто градуса хич не ми се струват ниски, защото с един малък стирлинг генератор в комплект с амонячен хладилник може да се произвежда електрически ток за да работи използваната термопомпа въздух вода.

Така погледнато нещата могат да се доразвият и асфалта може да достигне до работни температури с обикновен електрически нагревател. Така с малки инвестиции може да се използва само възобновяема енергия. Не мисля че инвестициите биха били големи понеже всички тези неща са с цени под хиляда лева за един киловат инсталирана мощност, без разходите за монтаж и поддръжка разбира се. Само за сравнение прегледах сегашните цени на слънчевите колектори за ток и те са около хиляда долара за киловат мощност.