Отопление

Преместване на голям обем от топъл въздух

Януари обикновено се студен по нашите географски ширини и дължини, ама този засега е топъл след като онзи ден над София се изля проливен дъжд. Вероятно сме попаднали в някакъв голям циклон, който е направил преместване на голям обем от топъл въздух от южните части на континента и така вместо сняг валя дъжд като из ведро. Е ако не друго то поне се избегнаха малки усилия за почистване на сняг, запасихме се с вода за производство на енергия от която в момента има нужда за отопление на обитаеми помещения.

Топъл сезон

Като цяло мисля че спестихме доста природни изкопаеми, от това че месеца е топъл, вали редовно и има вода пък и във всеки циклон духа вятър, който отгоре на всичкото закара мръсния въздух на София в други части на света.

По важното е че зимния сезон е топъл и вероятно не е необходимо да се консумира кой знае каква енергия за отопление и даже има мнения че целокупния народ консумира 15% по-малко енергия по Коледа спрямо миналата година. Предполагам че не е било само на Коледа, но се чудех защо само 15% при положение че миналия зимен сезон беше много студен. Ако се гледа само перото отопление 15 процента би трябвало да означават три градуса разлика. защото ако вътрешния въздух е с 22 градуса, а външния около нулата то загубите на топлина са правопропорционални на тази разлика.

Последния един месец гледам че много рядко водата в локвите замръзва, пък миналата година имаше дни в които температурите си бяха ниски и през деня и през нощта. Освен това предполагам че за една година много хора са инвестирали в енергоспестяващи лампи, други в нова дограма, а трети в поставяне на топлоизолация неща които пестят много повече от 15% в комплект с топъл сезон което ме накара да се запитам дали разходите за отопление и осветление се влияят съществено от това какъв е зимния сезон.

Разбира се от една година гледам че из София се движат малки електрически коли и не че са много, но мисля че една електрическа кола консумира поне 15 киловата на ден. В интерес на истината то и една електрическа кола пести електрически ток, защото за доставка на горива е необходим електрически ток на горива, пък понеже София се намира на 500 метра надморска височина трябва и енергия да се преодолее гравитацията.

Отделно трябва и помпа за зареждане на гориво пък всичко това може да си се използва директно да си работи двигателя на колата. Като се добави и факта че тази кола не консумира когато чака на светофар или в задръстване нищо чудно да се окаже че една електрическа кола се движи само с енергията за транспорт на горива необходим за превозните средства използващи двигател с вътрешно горене.

Разбира се колкото и да е енергоспестяваща една електрическа кола трябва си електрически ток, което може би има малък принос към факта населението да консумира само 15 процента по-малко енергия при топъл зимен сезон. Естествено едва ли само тези две три електрически коли кръстосващи София компенсират случайно появилите се ниски разходи за отопление и вероятно някой хора са започнали да използват климатици за отопление.

Това нещо също пести доста електрически ток не само защото голяма част от енергията се взима от външния въздух, ами и защото за транспорт на природен газ са необходими малки количества енергия.Спестеното вероятно е отишло да се движат автобусите на София, което отново би трябвало да означава че са спестени големи количества течни горива.

Има известна логика някой хора да са минали към използване на климатици за отопление понеже има мнения, че от миналата година дървата за отопление вече не са евтини и сега остава само хамалогията. Това обаче отново води към спестяване на течни горива за транспорт на дърва за отопление. Има вероятност и тази машина, която работи за метрото да консумира големи количества електрически ток, но се чудех какъв обем от консумацията се пада на туризма, защото вече има евтини самолетни билети до София.

Извънредно отопление

Дори гледах реклами в центъра на София за евтини градски почивки с цени за транспорт колкото билет за автобус от София до Пловдив в две посоки. Предполагам че ако не бяха гостите на София нямаше да се включва отопление, пък и вероятно трябва да се използват перални машини за пране на чаршафи и покривки

Това не е чак толкова голям проблем понеже предполагам че винаги мога да се намерят малки количества енергия. През нощта почти нищо не консумира електрически ток и заради това трябва да се използват помпи за вода, които от една страна да балансират генериращата мощност, а от друга да се създадат запаси от вода за производство на енергия в пиковите моменти.

Предполагам че тези помпи едва ли имат най-добрия коефициент на полезно действие, но ако има една голяма пералня която да работи само през нощта в комбинация с термопомпа въздух вода ще бъдат спестявани големи количества енергия и ще се осигурява добър баланс на електрическата мрежа без кой знае какви големи загуби.

Въпреки всичко мисля че тази година спестихме големи разходи за отопление не само защото зимния сезон е топъл, а и защото само в София видях две големи сгради с нови фасади. Според мен добър ефект ще се постигне от това че е направено поставяне на топлоизолация на една от сградите на Техническия Университет в София, защото според мой наблюдения през зимата околния въздух е студен в сравнения с центъра на София. Вярно че разликата е един два градуса, но два градуса са 10% повече разходи за отопление.

Към това трябва да се добави и факта че топлофикация София направи ремонт на мрежата в центъра на София, както и множество други малки усилия от страна на обикновени хора и фирми. Предполагам че заради всички тези причини не се налага топлофикация да работи постоянно с висока мощност и така вероятно са спестени големи количества природен газ. Не знам дали заради това или поради други причини, ама това е първата зима от много години през която София не е обгърната от неприятна мъгла, феномен който според мен допълнително увеличава разходите за отопление.