Нова магистрала

Магистрала от София до Калотина

Докато се возех в метрото четох някакъв безплатен вестник че се планира магистрала от София до Калотина. Няма лошо защото преди две години гледах че при съседите усилено се работи за построяване на магистрала до Калотина. Не знам дали е въведена в употреба, но мисля че това е един добър момент пътя от София за Видин през прохода Петрохан да стане хубав.

Хубав път

Не знам дали е въведена в употреба, но мисля че това е един добър момент пътя от София за Видин през прохода Петрохан да стане хубав. Мисля че е достатъчно да се построи малък хубав път от Белидие Хан до Сливница без да се налага да се преминава през малки населени места нещата ще станат добри.

Според мен това са само няколко километра, въпреки че може да има нужда от сериозен ремонт за да се свали нивото на хълма след Белидие хан и вместо пътя да завива директно да се включва в магистралата между София и Калотина. Отгоре на всичкото мисля че това ще спести хиляди тонове замърсявания в полето на София не само защото е необходимо да се преодолява малка разлика в надморската височина, а защото трябва да се минава през Костинброд.

При това преминаване известно време е необходимо да се кара на ниски предавки, пък двигателя не работи в най-добрия си режим. Възможно е и сега да може да се използва същия маршрут, но не съм минавал отдавна през това място защото последния път като минах пътя си беше за тотален ремонт пък и трябва да се криволичи през малки населени места.

Срещал съм преди време информация че по пътя преминават по 20 хиляди превозни средства на ден, които дори и да са икономични при такъв брой сигурно има големи замърсявания. Реално не знам какъв е точния брой на превозните средства, възможно е цифрата да се отнася само до определени дни и заради това е трудно да се оцени какви замърсявания създават тези превозни средства, но ако духа вятър от север всичко това се настанява над София.

Разбира се в самата София има доста повече коли на всяка една от които двигателя работи в много по-тежък режим, защото постоянно се спира и тръгва, ама този проблем ще се реши когато метрото започне да работи пълноценно. В интерес на истината то и сега на някой места работи повече от пълноценно защото гледах че на Г.М Димитров няма място за нови пътници, които чакат добрия стар 280.

Аз заради това си мисля че трябва да се купят нови електрически автобуси, които хем че балансират енергетиката хем че понатоварят и метрото, въпреки че 88 е един добър кандидат за тази цел понеже непрекъснато преодолява малки височини по своя маршрут.

Както и да е, по-важното е че ще се стри магистрала от София до Калотина, което ще създаде добри възможности за развитие и мисля че сега е един добър момент София да се сдобие с още един малък биореактор, който да оползотворява зелените отпадъци поникнали в северните части на София и то при ниски разходи за транспорт.

Енергията в топлата вода на този малък биореактор ще може да се използва за производство на асфалт, който трябва да е топъл преди да бъде подравнен. Мисля че за тази магистрала ще трябват хиляди кубически метра асфалт, пък като завършат строително монтажните дейности пак може да си се произвежда асфалт за ремонт на улици в София.