Големи централи

Мнения как ще строим големи централи

Има мнения че пак ще строим големи централи и не че миналата година пак не строихме големи централи, но само не разбрах какво ще я правим всичката тази енергия. Нещо като във вица дето един човек постоянно повтарял че пак му се ходило на екскурзия в Китай пък като го питали кога е ходил той отговорил че миналата година пак му се ходило. За толкова години само веднъж се случи недостиг на електрически ток и то не за друго, а защото при извънредно студен въздух се оказа че горивото предвидено за студен резерв замръзва. Честно да си призная не знам как се стигна до такава ситуация при положение че съвременните компютърни модели на времето показват за две седмици напред дали ще се спусне студен арктически въздух или ще дойде топъл африкански, като в това се включва и какви ще са валежите.

Отопление и транспорт

Отгоре на всичкото над София се настани мъгла и се оказа че всеки калпав климатик започна да замръзва без да топли. Както се казва неочаквано добра комбинация, хем има големи нужди от електрическа енергия хем не може да се разчита на резерва, хем и много климатици са потънали в лед. Като има мъгла не може да се разчита и на пасивно отопление от слънцето, което е един много добър начин да се топли обитаема площ, но за това трябват добри нива на енергийна ефективност.

Е все пак е много логично след един много студен зимен сезон и възникнали проблеми да започне ударно поставяне на топлоизолация, нова дограма, инвестиция в икономични входни врати и какви ли не други енергоспестяващи неща. Както се казва парен каша духа и всеки взима каквито може мерки.

Нямам представа дали тези мерки са спестили 300 мегавата, колкото не стигнаха миналата зима, хем да не се разчита на студен резерв хем да няма проблеми. В интерес на истината тези 300 мегавата не стигаха само за около един час и то точно в момента в който метрото на София работи на пълна мощност и навсякъде се включва осветление.

Сегмента осветление вероятно вече е намалял с инвестиция в нови лампи, но на мен ми се струва че трябват инвестиции в нови влакове за метрото. Вярно че тези влакове не са евтини, ама с времето метрото трябва да се модернизира и да си купи нови влакове и то такива с възможност да генерират електрически ток подобно на електрическите коли. Така влака като спира генерира известна мощност от кинетичната енергия за да се движи друг влак без да е необходима много допълнителна мощност.

Реално напоследък си мисля че като започне да работи метрото на София по третия лъч ще се спестят големи количества електрически ток, ама за това ще трябва да се изчака малко време. Иначе вчера имах път към квартал Младост та реших да направя избор на метро като средство за пътуване. Докато се возих предположих че влака консумира енергия само за да тръгне, а през останалото време вероятно консумира много малко енергия. Системата се интегрира понеже има много влакове, някой тръгва друг спира, но като цяло не вярвам да консумира кой знае каква голяма мощност.

Мисля че съм попадал на информация че един голям добре натоварен пътнически влак консумира около 20 мегавата за тръгне, което не ми се струва като кой знае колко голяма мощност. Реално енергия с такава мощност попада на земната повърхност от слънцето на площ от 20 хиляди квадратни метра, което е правоъгълник с размери сто на двеста метра. За сравнение това е площ с размерите на голям училищен двор или пък на дворовете на две малки училища.

Естествено това че има много енергия далеч не означава че има лесен и евтин начин за превръщане на тази енергия годна за употреба. Дори и най-добрите сегашни слънчеви колектори за ток имат коефициент на полезно действие около 20, а техните цени изобщо не са ниски

изчисление от добри специалисти

Гледах тази вечер на едно място където спира автобус на обществения транспорт че температурите в София са 9 ℃ та реших да потърся информация какви количества енергия консумира целокупното население при такива температури на атмосферния въздух. И така с изненада разбрах че в този топъл ден се консумира енергия с по-малко от две хиляди мегавата спрямо миналия зимен сезон с рекордно студен въздух.

Изглежда че потреблението на електрически ток за отопление вече не зависи толкова много от това какви са температурите на външния въздух, а е по-вероятно усилената употреба на стотици хиляди готварски печки и перални да имат сериозно сериозно отражение върху това колко електрически ток се консумира. В интерес на истината минах покрай строежа на метрото на София и гледах че крана работи за преместване на няколко кубически метра бетон дори в десет вечерта, но той консумира малки количества енергия.

Разбира се две хиляди мегавата не е малка мощност, но и температурната разлика от 30 ℃ не е малка пък разхода за отопление би трябвало да е правопропорционално на разликата между външния и вътрешния въздух. При температури на външния въздух около 9 ℃ градуса загубите на топлина са ниски, а повече климатици са доста ефективни независимо дали са хубави или не. Искам да кажа че при 9 ℃ климатика консумира относително малко електрическа енергия за да премести необходимата топлинна енергия от външния въздух. За съжаление всички евтини климатици работят в този добър режим само до около 0 ℃, което ги прави годни за употреба в населени места с относително топъл климат.

Така или иначе по-важното е че явно се върви към добър баланс и даже преди два дни гледах че тече голям ремонт на едно училище в центъра на София. То едва ли консумира електрически ток за отопление, но така от една страна самото училище ще спести големи количества природен газ, а от друга няма да се налага топлофикация София да работи прекомерно и да отделя вода в околния въздух.

Разбира се не става въпрос само за едно училище защото гледах че в квартал Дианабад тече ремонт на фасада на един голям блок, пък покрива е много добър за монтаж на слънчеви колектори за топла вода. Не знам какви източници за отопление са използвани досега, но ако има печки духалки и климатици вече няма да се консумира толкова много ток. Към това трябва да се добави че и топлофикация София планира голям ремонт на преносната мрежа след което вероятно ще се спестят големи количества природен газ.

И не на последно място строят се нови сгради проектирани по съвременни стандарти за ниски разходи за отопление. Бил съм в такава сграда и мисля че тя се топли само от работещите телевизори и почти не се нуждае от енергия за отопление. Предполагам че всичко това ще намали разходите за отопление на цяла София та дори и да е само с няколко части от градуса, което според мен е предпоставка за допълнителни спестявания особено когато не духа вятър и се образува мъгла.

По-важното е че ще се спестят големи количества природен газ и си мислех че реално трябва да се направи сериозно изчисление от добри специалисти какви са разходите за транспорт на определен обем природен газ отнесени към произведената енергия от него и какви са разходите за пренос на електрически ток със същата мощност.

Според мен ако се направи монтаж на малки генератори би имало добър ефект особено ако може да се регулира каква мощност да се генерира. Нямам представа дали това е наистина така но смятам че при едно безпристрастно изчисление ще се намери кой е най-добрия начин.

Въпроса е дали да се инвестира в малки икономични от гледна точка на гориво генератори в топлофикация София, които използват спестения природен газ от мерки за енергийна ефективност за да се елиминират загубите за пренос на електрически ток или пък е по-добре да се пренася електрически ток от стотици километра. Според мен само инвестицията в нови кабели за пренос е доста по-голяма отколкото един монтаж на нов генератор с добър коефициент на полезно действие, но при всеки избор на нещо е добре да се търсят всички фактори.

Разбира се във всичко това има едно голямо неизвестно, а именно ръст в икономиката който да консумира електрическа енергия. Лично аз не се наемам да прогнозирам такова нещо, но ако се разчита само на готварски печки, сушилни и климатици както вече споменах вече има икономични такива в близкия магазин.