Не се топли

Не е добре да се топли само една стая

Изглежда има известна истина в изразените мнения че има много жилища където се топли само една стая и даже вчера се сблъсках с този проблем, защото той води до други проблеми. Реално две жилища не са топли защото се пести от отопление и редовно се изключва климатика и като краен резултат в едното се е появил мухъл.

Добър и не много добър начин за спестяване на енергия

Реално климатика работи най-икономично когато зададената температура е близка до температурата на вътрешния въздух и в този режим той само покрива моментните загуби на топлина от стаята. В случай че човек има голямо желание да пести от отопление когато отсъства от вкъщи е много по-добре вместо да изключва климатика да го остави да работи намалявайки зададената температура с два три градуса.

Осен това е добре вътрешния вентилатор да работи с максимална скорост, понеже така преминава максимален обем въздух, като недостатъка е относително голям шум, От друга страна понеже човек така и така не си е в къщи този шум едва ли ще пречи на някого, а климатика ще работи най-икономично.

Именно това е най-добрия начин за използване на отопление, а когато се изключва апартамента си стои студен и от там е възможно да се появи мухъл. Това не е единственото условие, защото за да има добри условия за развитие на мухъл трябва прекалено много влага, която може да съществува заради липса редовна вентилация на помещението отново за да се пести от отопление.

Влага може да дойде отвсякъде, дори човек като диша отделя малки количества вода и тази вода е склонна да кондензира върху студена повърхност. Същото се случва през лятото, когато сутрин влажността на околния въздух става много висока и част от намиращата се вода в заобикалящия ни въздух кондензира по тревата в парка, което се нарича роса.

Влажността е относително нещо и даден обем от въздух може да съдържа определено количество вода при точно определена температура. Ако тази температура се повиши той може да се съдържа повече вода, но ако тя се понижи част от наличната вода се превръща в течна вода на най-студеното място. Много често едно такова място е зад мебели, където естествената вентилация е затруднена и ако стените не са топли условията за развитие на мухъл стават много добри.

Мисля че най-добрия начин да не се създават възможност за конденз е апартамента постоянно да е топъл и редовно да се проветрява за поддържане на оптимални нива на влажност. Мислех си че в някой хубав слънчев ден собствениците ще осъзнаят че не може да се пести от отопление, понеже това спестяване води към неприятни усещания и неприятна миризма от поникващия мухъл, но най-големия проблем е че спестените разходи за отопление ще отидат за преждевременен ремонт на жилището.

С други думи абсолютно нищо не се пести от това че не се използва отопление постоянно, а по-скоро временно се отлагат проблеми и наистина е вероятно да се предприемат малки усилия за добра енергийна ефективност, както мерки жилището да си се топли постоянно.

Мисля че това няма да доведе до голям ръст в потреблението на енергия за отопление, както имаше мнения тази седмица защото по принцип трябва намалеят разходите за отопление в други жилища, където живеят практични хора и жилищата са им топли постоянно. Добре известен е факта че когато целия блок е топъл няма загуби към студени части и загубите на топлина са ниски.

Както и да е, вероятно ще мине доста време за да се достигне до равновесна точка, но по-важното е че има много възможности за да се спести енергия за отопление и то по един добър начин хем да има отопление хем разходите за това отопление да са ниски. Например днес гледах един малък пазар в квартал Младост на София, чийто магазини вероятно се нуждаят от големи разходи за отопление защото на някой от тях дори предната витрина беше от желязо.

Честно да се призная не знам по какъв начин може да се топли един такъв магазин и може би заради това част от тях са празни понеже изкараните пари може да стигат само за отопление. Дори за момент си помислих че за тая работа си трябва багер, даже трябва жълт багер, който да изравни със земята всеки един магазин и след това да се започне да се строи от начало.

Гледах че това са по-скоро малки бараки където наемателите вероятно през годините са правили малки подобрения, но когато се работи на парче резултат не винаги е много добър. Предполагам че ако се построят чисто нови магазини не само че пазара ще придобие хубав и приветлив вид, ами и ще се спестят големи количества електрически ток използван както отопление през зимата, така и за охлаждане през лятото.

Гледах че всички малки магазини имат малки плоски покриви с площ няколкостотин квадратни метра, което ме навежда на мисълта че ако се построят нови магазини може да има възможност целия пазар да се топли със слънчеви колектори за топла вода. Възможно е това да не е добър вариант, защото през лятото няма да има какво да се прави всичката топла вода, освен ако топлофикация София не намери някакъв добър начин да използва тази енергия в нейната мрежа.