Може би почистване

Чудех се какъв е най-добрия начин

Темата замърсен въздух явно е голям проблем щом и в автобусите на София се се дискутира какви са причините и какъв е най-добрия подход за справяне с проблема. Даже има мнения че едно време улици и булеварди се почиствали редовно с вода, но аз и сега гледам че се прави редовно почистване пък проблема си стои или поне такава информация лети отвсякъде.

Разни работи

Лично аз не смятам че това ще реши основния проблем, но все пак е важно да са чисти улиците на града. Повече велоалеи също не вярвам да решат някакви проблеми понеже преди две седмици падна хубав сняг и даже гледах че общината си е купила малък снегорин за почистване на велоалеи, но няма фенове които а карат велосипед в този тежък момент.

Не съм против да има велоалеи защото може да се разгледа и като малко безплатен фитнес, което като цяло е добре да се насърчава въпреки че някой може да е твърдо убеден че решава проблема на София докато някой автобус на градския транспорт пътува празен. Иначе и миналата година си мислех че ако се прави почистване на всички гуми на превозните средства от градския транспорт те ще съберат големи количества прах от улиците на София.

В крайна сметка те преминават през хиляди квадратни метра площ всеки ден и всеки час. Разбира се няма как да стане само за един ден, но ако става всеки ден и преди всеки рейс след определен брой итерации нещата донякъде ще се урегулират поне по големите булеварди. Така дори няма да е необходимо да се разнася вода из цяла София, а ще е необходима само на едно място или поне на местата за почивка на водачите на градския транспорт.

Не вярвам това да реши кой знае какви големи проблеми, а само улиците ще са почистени, което ще осигури добро сцепление между гуми и асфалт и донякъде ще направи разходите за гориво ниски. Какъв би бил крайния ефект е трудно да се предположи, но не вярвам той да е кой знае колко голям. Според мен целия проблем си идва от многото превозни средства, които кръстосват София всеки ден и ако не ме лъже паметта съм срещал информация че София е проектирана за около 200 хиляди превозни средства пък те вероятно са над милион.

Хайде с ново околовръстно и други подобрения може да има повече възможности, но все пак преди 20 години задръстване имаше само на Сливница пък сега има задръствания къде ли не. Струва ми се донякъде самото задръстване пречи на нормалния график на градския транспорт и в същото време самите превозни средства на обществения транспорт допринасят за задръстването.

Гледах че три автобуса пътуват от различни токи на София към хотел Плиска и трите пълни догоре та се чудех дали няма и друг добър начин. На това място преминават много превозни средства, но метро едва ли ще дойде пък щом планината не може да дойде най-добре е да се иде при планината. Вероятно някой частни фирми търсят начин да са близо до метростанция за удобство на клиенти и служители, ама се чудех дали обществените организации нямат възможност за преместване близо до метро.

Иначе си мисля дали на моста на НДК няма възможност за монтаж вентилация. На това място потока идва от две места и понякога трябва да се спира, а всяко едно превозно средство отделя поне по едни десет киловата. Предполагам че ако тази вентилация духа на външното тяло на едни голям климатик от него ще започне да тече вода в която са разтворени малки частици. Според мен неговия топлообменник трябва да се поддържа толкова студен колкото по него да кондензира вода без да замръзва и с този климатик ще може да се топли и нещо от НДК. Не е много сигурно дали едно такова нещо ще работи и ползите може да са малки, но ми се струва че може да има ползи.