Много вода изтече

Тече ремонт

От три седмици не спира да вали и предполагам че така е трудно да се прави ремонт, ама гледах че по южните части на пътя през прохода Петрохан продължава да тече ремонт. В същото време ми се стори че и северната част имат нужда от малък ремонт. Понеже валеше дъжд та гледах че точно в средата на пътя тече вода в нещо като малки улей, които ги нямаше досега.

Топли морета

Вероятно няма достатъчно големи машини за да се направи целия път наведнъж и заради това е необходимо да се сглоби от две части. И сега точно там където се свързват тези две части са се образували малки процепи, което на този етап не е проблем, но през зимата ако започне да замръзва вода вероятно пътя много скоро ще има нужда от тотален ремонт.

Това ме кара да мисля че слабото място на един път е там където се съединяват двете платна, защото колкото и да е идеално остават малки процепи през които да влиза вода и след това да замръзва. Мислех си дали тези проблеми няма да се избегнат ако през две години се прави нова маркировка понеже тя е относително устойчива на всякакви атмосферни условия.

Мисля че този който е правил маркировката преди години е бил голям майстор, защото я е направил точно на снадката, но с годините гумите на превозните средства общо взето са я изтрили и накрая хоп малки пукнатини, а другата година вече и големи.

В интерес на истината не мисля че има кой знае каква голяма нужда от маркировка за разделяне на пътя на две части, но от друга страна тя явно има много полезна функция. Не съм специалист да кажа дали това е най-добрия начин да се избегне евентуален ремонт на един път, пък и на някой места маркировката е прекъсната, но си помислех че след като боята не пропуска вода няма голям риск от бъдещ ремонт.

Предполагам че ако при полагането на асфалт вървят успоредно две машини няма да се стигне до такива проблеми защото и двете части ще са топли, но за този начин е необходимо да се спира цялото движение. За съжаление не навсякъде може да се спира цялото движение, въпреки че според мен за прохода Петрохан има алтернативи нищо че маршрута е дълъг и в крайна сметка става въпроса само за няколко дни.

За последното не съм много сигурен, но ако се приеме че една машина се движи с три километра в час и през лятото в хубав топъл ден тази машина може да работи поне 12 часа. Така две машини ще могат да асфалтират 36 километра чисто нов път само за един ден пък реалните километри са само 20.

Ще остане само отнякъде да се намери достатъчно голям обем асфалт, което си е сериозен проблем защото все пак става въпрос за хиляди кубически метра асфалт. В интерес на истината не е задължително всичко да се асфалтира наведнъж, а е важно да работят две машини едновременно. Така снадките ще са напречно на пътя и дълги само няколко метра, което предполага лесен ремонт.

Иначе през последните две седмици много вода изтече и гледах че язовирите се радват на добър обем с вода. Няма лошо и мисля че спестихме големи количества природен газ, който и без това май не е много евтин особено като гледам на какви цени се предлагат горивата по бензиностанциите. От друга страна така както ги гледах пълни с вода си мислех дали при изобилие на вода да не се пусне да тече вода по другия склон което може да доведе до малки спестявания.

В крайна сметка няма какво да консумира електрическа енергия оттатък планината, пък предполагам че София консумира големи количества енергия. Освен това от другата страна има голяма мощност и като краен резултат мисля че се спестят малки количества енергия само от пренос.

Възможно е това да не е добра идея защото като започне да тече вода тя тече навсякъде и като гледам какви количества вода се изляха само в София предполагам че всяка централа работи на пълна мощност. В такъв момент не се консумира много електрически ток понеже гледах че някой магазини в София просто са отворили врати за охлаждане и така не се използва много климатици или ако се използват те са много ефективни при тези ниски температури на околния въздух.