Малки спестявания

тази машина дето копае за метрото на София работи без почивка

Предположих че тази машина дето копае за метрото на София работи без почивка и в същото време консумира големи количества електрически ток понеже трябва да изкопае стотици хиляди кубически метра тунел. Предполагам че другата година тя няма да работи, а ще си работи метрото за превоз на пътници от западните към източните части и обратно.

Големи количества течни горива

Мислех дали няма да се окаже че то консумира приблизително същото количество енергия, която е необходима за да се строи. Към това трябва да се добави и че след като метрото на София започне да работи пълноценно трафика по улиците на града ще стане малък и то не че ще цъфнем и вържем, но съм склонен да предположа че няма да има нужда от употреба на големи количества течни горива.

Вероятно ще намалеят и замърсяванията на Софийския въздух в дни в които не духа вятър, но по-важното е че може да стане така че метрото да работи само с енергията, която в момента се използва за транспорт на горива. Мисля че тази енергия не е малка защото тези горива трябва да дойдат от няколко стотин километра и в същото време трябва да се изкачат на петстотин метра надморска височина.

Освен това смятам че метрото ще се има и малък ефект върху трафика между София и Перник, пък двата града имат разлика в надморската височина от 200 метра. Така трябва гориво не само за движение, а и за преодоляване на надморската височина.

Не знам какъв брой хора от Перник ще направят избор на обществен транспорт, който е бърз и евтин но все ми се струва че ще има такива, но засега ще трябва да се изчака да стане метрото. Като краен резултат нищо чудно да се окаже че метрото пести големи количества електрически ток нищо че консумира електрически ток и даже да остане за малко електрически автобуси.

Слънчевите колектори за топла вода са относително евтини на фона на предоставяната мощност. В хубави слънчеви дни от сто квадратни метра площ вероятно могат да се изкарат сто киловата само с един недостатък, а именно че енергията е топлинна. Не мисля че това е кой знае какъв голям проблем, защото както и друг път съм си мислел че най-добрия начин за произвеждане на електрическа енергия е един малък стирлинг генератор в комплект а амонячен хладилник за охлаждане на студената част.

Според мен инвестицията е рентабилна до около две хиляди лева за един киловат полезна електрическа мощност. За съжаление едно такова чудно трябва да работи поне 12 хиляди часа при сегашните цени на тока за да си възвърне инвестиционните и експлоатационните разходи, което прави минимум четири години пък на този етап не мисля че изпитваме голям дефицит на енергия. Така ще трябва нещо друго да се спира за да се пусне нова мощност и то при положение че близък план има вероятност да се спестят големи количества енергия.