Топъл летен дъжд

Добро охлаждане на околния въздух

Три дни валя топъл летен дъжд над София и според мен тези големи количества вода направиха естествено почистване на улици и булеварди, както и добро охлаждане на околния въздух че даже се появи приятна миризма на липа. Като гледах какви големи локви са поникнали навсякъде си мислех че сме се запасили с добри количества вода.

Топли морета

Днес обаче дойде истински дъжд, защото гледах че по улиците на София тече вода като река, и даже някой хора не спазваха правилата за движение по една река. Искам да кажа че по булевард България някой хора се опитваха да минат с кола пък за тая работа си трябва лодка, но все пак цялата вода идваше от Каравелов, та реших да отпуша две шахти за да тече в тях вода вместо да тече по улицата и даже по булевард България.

Голям зор видях защото имаше паркирана кола ама все пак успях да махна клони и листа от дървета , но след това се наложи да отпуша още две за да се оправят нещата. Иначе определено много вода се е изляло, защото гледах че в тази река която тече през Южния парк има голям обем вода и според мен всичката тази вода тече към няколкото малки електроцентрали.

Така временно няма нужда от климатици за охлаждане пък има изобилие от вода, което предполага че сме спестили малки количества природен газ, който и без това не е много евтин. Мисля че всичко това се дължи на големи количества топла вода между Италия и западните части на полуострова.

Тази топла вода в комбинация с рекордно топъл въздух освен добри условия за почивка създава и добри условия за интензивно изпарение на вода. Така нищо чудно да се окаже че днешния дъжд е само подготовка за това което предстои.

Все пак едва ли вали само в София и от морето до тук има голяма площ, а като гледах колко бързо изсъхва тротоара си мислех че така както има топъл въздух има добри възможности за изпарение на вода. Това създава ефект на охлаждане на повърхностния въздух, но по-важното е че неговото налягане придобива ниски стойности пък както е добре известно вятъра духа от високо към ниско атмосферно налягане.

Разбира се трудно е да се предвиди какви ще са валежите за следващите две седмици, но все пак ми се струва че е добра идея за една профилактика на шахтите за дъждовна вода и то не за друго, а защото има вероятност този хубав летен дъжд да ги е запушил с листа и клони и винаги може да дойде друг хубав дъжд.

Хладен въздух

След тези хубави валежи се настани хладен въздух, което мисля че създава добри условия за фотосинтеза и дори гледах че ливадите в парка са станали много зелени и хубави. Донякъде това допринася за хладен въздух понеже част от енергията се използва за фотосинтеза.

Вярно че фотосинтезата има малък коефициент на полезно действие, но колкото и да е малък има принос към общия резултат и като цяло спестихме големи количества енергия. Дори си мислех че не сме спестили само електрически ток, защото в тези условия не се налага да се кара кола с включен климатик.

Мисля че климатика на една кола използва големи количества първичен енергоносител понеже двигателя с вътрешно горене изобщо не работи с най-добрия коефициент на полезно действие. Да не говорим дали на всяка кола филтъра на климатика е в добро състояние, защото в противен случай нищо не работи както трябва и общо взето само се топли околния въздух.

И така не е необходима енергия за десетки хиляди климатици на коли движещи се по улиците на София, респективно и хиляди тонове гориво откъдето не е необходим и електрически ток за транспорт на гориво. Отгоре на всичкото напоследък и горивата не са с ниски цени така че има добри ползи от установилия се хладен въздух.

Е ако не друго то поне гледах тази седмица че две фирми са си купили малки електрически коли, което от една страна компенсира спада, а от друга се спестяват големи замърсявания на околния въздух, но според мен винаги може да се направят малки подобрения. Например гледах че изчезна задръстването в София след като заради един ремонт трамвая не работи та си мислех трябва да се преустрои кръстовището на булевард България и Черни връх.

Според мен не са необходими две ленти за завой надясно, може би защото преди две години се направи ремонт на Богатица и сега е по-лесно придвижването от западните към южните части на София. Така едната лента може да се използва за направо и от тук натам само автобус може да спира.