Малка екскурзия

Една екскурзия има добър ефект

Исках да си купя кафе, ама паднаха две стотинки и реших че са си били предвидени за поставяне в импровизираната касичка за екскурзия. С две стотинки трудно ще се иде на екскурзия ама явно някой хора са предприели тактиката капка по капка вир става.

Малки подобрения

Все пак реших и аз да изляза от София дори и да е само за един ден понеже то не може само да се работи пък една екскурзия има добър ефект от гледна точка на почивка. Така реших да поема на запад защотото от една страна нататък пътя е хубав пък постоянно слушам мнения че там храните били евтини и да видя колко са евтини.

В крайна сметка се оказа че не са толкова евтини понеже като тръгне информация че са евтини се увеличава търсенето, а при високо търсене се вдигат цени ама по-важното е че вече има нова магистрата. Явно вече от границата на България до Виена и Будапеща ще се кара само по магистрала.

Това ме накара да си спомня че и ние щяхме да строим нова магистрала ама трафика ми се стори малък и то за път който в по-голямата си част е с две ленти в посока. Възможно е през лятото трафика да става голям, но си мислех защо трябва да се строи магистрала, която да се използва само два три места в годината. Струва ми се че е по-добре да се инвестира в малки подобрения, които да направят пътя добър, а разстоянията малки.

Например точно преди границата е необходимо да се преодолява малък хълм, което предполага построяване на малък тунел с който да се спестят един два километра. Възможно е това да не е добър вариант понеже един тунел освен построяване се нуждае от осветление и вентилация, т.е. разходи по време на експлоатация пък така и така ще се наложи да работи багер може би е по-добре да се свали нивото на хълма дори и да е само с няколко метра.

Отделно гледах че на едно място пътя прави голям завой, вероятно за да заобиколи линията на влака пък движение по дъга предполага умножение по пи, т.е. три пъти по-голямо разстояние. Това може и да е трудно защото предполага преместване на линията на влака, но според мен с малки инвестиции разстоянията ще станат малки и могат да се спестят два три километра.

Реално има две места където е необходимо движение по дъга и докато на първото може да се наложи преместване на линията на влака точно преди границата това не е необходимо освен ако близкия склон не представлява свлачище. Предполагам че това е малък проблем но ако се спестят четири километра при това разстояние е равносилно да се увеличи скоростта с десет процента. Големите камиони не могат да си увеличат скоростта дори и да се движат по магистрала и заради това си мисля че пътя може да стане добър се препроектира на две три места.

В интерес на истината според мен има и възможности за увеличаване на скоростта, защото на две три места има пътни възли, които след като не проектирани добре и човек трудно се включва в основния поток е наложена и намаление на скоростта. Така според мен ще е достатъчно само един пътен възел да се препроектира и подобри за да не се налага намаляване на скоростта при преминаване на това място.

Предполагам че това ще даде добри възможности да се спестят малки суми с които да се направят малки подобрения на магистрала Тракия, Мисля че това е важно защото подобрения в други части на пътната мрежа би трябвало да увеличава трафика по основната магистрала. Мисля че там могат да се приложат същите мерки и при Вакарел може да намали нивото на хълма, а при Ихтиман може да се повдигне нивото.

Може и да се спестят само стотина метра, но при скорост 120 километра в час това би увеличило пропускателната способност с хиляди превозни средства на час. Магистрала Тракия в важна Магистрала и би било добре тя да се подобрява защото гледах че ще се работи по коридор 10, пък тази магистрала е част от този коридор.

Потърсих информация какъв е този коридор и с изненада открих че магистралата стига до Варна, пък аз отдавна си мисля че трябва да се направи магистрала между Варна и Бургас. Сега гледам на картата че някой е измислил друг добър маршрут който се отклонява много преди Бургас, което предполага че ако се завърши коридор 10 част от трафика от Варна за София може да преминава през Тракия.

Това има и добри страни защото магистралата ще се натовари между Стара Загора и Пловдив за сметка на разтоварване на магистрала Хемус. Според мен магистрала Хемус е безсмислена магистрала при положение че все още не е изчерпан ресурса на една магистрала пък си мислим че трябва да има две магистрали.

Аз и друг път съм си мислех че трябва да се направи малък ремонт на пътя през прохода Петрохан. Искам да кажа че ако се изправи пътя след Беледие Хан и се оправи Дери вол ще се спестят два километра. Реално не са само два километра, защото ако се пътува към западните части на София се спестяват почти 20 километра обиколка на София.

Вярно че през прохода Петрохан от време на време пада хубав сняг и това създава проблеми, ама според мен тези проблеми не идват от пътя, а от това че се кара с гуми втора употреба. Заради това според мен е по-добре да се намери инвеститор за производство на Български гуми, което ще създаде малко работни места, ще натовари енергетиката за да не се плаща за студен резерв и ще се кара с хубави гуми.

Не мисля че трябва да се кара с кой знае колко качествени гуми, а по-скоро с нови гуми тъй-като с годините материала старее и след това трудно се спира или пък движи през сняг и вода. Нашия пазар на автомобилни гуми е малък, но колкото и да е малък предполагам че консумира едно сто хиляди гуми на година