Ремонт на Петрохан

Започна да се работи в прохода Петрохан

Уф най-накрая по южните части на прохода Петрохан тече ремонт и предполагам че скоро след като приключи този ремонт няма да се налага след всяко преминаване да се налага ремонт на джанти. Гледах даже че са докарали тръби за отвеждане на дъждовна вода за да не замръзва пътя през зимата, а след това отново да се налага ремонт.

Тунел под Петрохан

Вероятно отново ще се повдигне въпроса за тунел под Петрохан, ама засега според мен все още не е необходим тунел понеже ми се струва че трафика на този етап е малък. Отделно е достатъчно само да тръгне някой голям камион и след това дори и три залепени тунела да има след него си остава върволица от други превозни средства.

Иначе съм съгласен че има дни в които през пътя преминават по двадесет и две хиляди превозни средства всяко едно от които оставя по едни 20 лева само за гориво при всяко преминаване, отделно за ремонт на джанти, ходова част и винетен стикер. Това в годишен план са около 20 милиона лева, но смятам че може постоянно да се работи разстоянията да станат малки така че с ниски скорости да се стига бързо.

То дори няма да стане само с малък тунел, а трябва да се прави и обход на две малки населени места, но засега и без тунел мисля че пътя ще стане добър. Вярно че от София до Видин има нужда да се работи по пътната инфраструктура, ама на този етап не мисля че трябва тунел под Петрохан, а по-скоро малък тунел при Гаврил Геново.

В интерес на истината може и да не е необходим тунел, а просто малък пробив понеже дърветата са високи и може да се създава илюзия че хълма е голям. Разбира се трябва да се оправи и пътя през Руженци, който на практика съществува само на картите, но преди две години гледах че става въпрос за малък път по който може да мине само една кола. Предполагам че е строен преди десетилетия, когато трафика е бил изключително малък.

Всичко това като за начало че даде добри възможности трафика да се раздели на две, т.е. всички големи камиони да си минават с малки проблеми през магистралата, пък през прохода моат да преминават само малки превозни средства. Предразполагам че освен всичко останало един хубав път би спестил и малки количества парникови газове, без да знам точно за какви количества става въпрос.

Според мен при този ремонт поне на две места могат да се премахнат малки неравности, които според лично мое изчисление са около 12 кубически метра скална маса. Така няма да е необходимо изкачване и веднага след това трябва да се намали ускорението от наклона. Реално според мен само обратния завой, ако се изправи ще се спестят хиляди тонове парникови газове.

Не съм много сигурен точно какви количества парникови газове ще се спестят, но трябва да се има в предвид че повечето производители дават малко над сто грама на километър. За съжаление това е валидно само за нови коли движещи се по хубави пътища, пък повечето наши коли са втора употреба и на този завой трябва да се кара на ниски предавки.

Така при двадесет хиляди превозни средства в най-добрия случай става въпрос за две хиляди килограма, но е по-вероятно реалната цифра да е умножена поне по шест защото така показва бордовия компютър на колата или поне 12 тона. Предполагам че в този режим двигателя работи на пълна мощност без да значение дали е икономичен или не.

Надявам се някой да не си помисли че отиват по 12 тона горива само за един завой, защото за да работи двигателя на превозното средство най общо казано всеки две молекули водород се заместват от две молекули водород. След това се отделя енергия, но кислорода е по-тежък от водорода.

Не е много на фона на това което се създава в света, пък и близката гора вероятно бързо ще ги превърне в дърва за отопление, но все пак става въпрос само за един завой. Освен това в атмосферния въздух има изобилие от въглероден двуокис така че нови дърва за отопление ще могат да растат и без тези допълнителни количества.