Различни мнения

Високи цени

Срещнах различни мнения за това на какви цени трябва да се използва електрически ток, което е съвсем нормално в един пазар и както на всеки пазар трябва да тече дебат или по старумо пазарлък. Искам да кажа че е нормално продавача да иска високи цени, а този който консумира да търси ниски цени и когато тези две гледни точки се изравнят става сделка.

Лампи

Засега ми се струва че ще е трудно тези две точки ще се сближат, защото така гледам голяма мощност се консумира само когато има нужда от отопление на жилища, офиси, балони за тенис и тук там работи някой лифт за ски. През останалите сезони трудно може да се консумира толкова голяма мощност, защото основното е от климатици за охлаждане и пробивни машини използвани за ремонт на жилища.

Струва ми се че се получава нещо като параграф 22, т.е. бизнеса иска ниски цени, но икономиката не консумира цялата налична мощност и трябва да се плаща за студен резерв, което не предполага ниски цени. Плащането за студен резерв означа че централата и да работи и да не работи пак трябват приходи, ако не за друго то поне за текущ ремонт.

Не съм песимист, но според мен нещата ще се задълбочават понеже се настани топъл въздух и гледах че на две места в София се работи за поставяне на топлоизолация. Стори ми се че много се бърза и едва ли не е чакано само да дойде топъл въздух, но предполагам че сега може да се разчита на ниски цени за поставяне на топлоизолация.

Вярно че тези две жилища няма да променят баланса с кой знае колко много, но все пак няма да се консумира известно количество енергия дори и обема да е малък. Какво да се прави не може да се разчита на бита да консумира и даже човек като се разхожда из София може да види че все още има стари лампи.

Вероятно не е само в София и съм склонен да предположа че все още има запаси от лампи нищо че не са енергоспестяващи, но рано или късно и те ще излязат от употреба понеже омръзва постоянно да се сменят лампи. Имам в предвид че една съвременна лампа работи чувствително по-дълго време освен че консумира малка мощност.

Към това трябва да се прибави че и износа е малък и дори нищо чудно да намалява понеже не вярвам съседите ни да ядат доматите с колците. Предполагам че и там се продават нови икономични лампи, което предполага че и там ще отпадне нуждата от малка мощност. Например по непотвърдена информация само в Истанбул има население около 17 милиона, пък всяка стара лампа за да свети добре консумира около сто вата.

Така ако на човек от населението се пада по една лампа цялата необходима мощност заедно с необходимата енергия за пренос е около две хиляди мегавата. За сравнение тази мощност се генерира от Козлодуй, пък за инвестиция в нови икономични лампи не са необходими големи инвестиции, нито висококвалифицирани специалисти, които да карат цялата мощност да работи.

Отделно гледах в Истанбул че се реновират малки хотели или пък направо се събарят и на тяхно място се строят нови хотели. Отделно по една или друга причина се използват стари евтини климатици, но предполагам че с времето тези климатици ще излязат от употреба, а на тяхно място ще се използват икономични климатици. При това те са и голям пазар и си имат собствено производство на климатици, пък един икономичен климатик би спестил енергия за около 30 лампи.

Разбира се Истанбул е само малък пример, защото има и други държава, както има и други малки и големи населени места. Заради това мисля че временно всеки нов проект трябва да се спира, а на сегашната мощност редовен ремонт, въпреки че смятам че влаковете на метрото могат да се движат само от слънцето ако се модернизира компостера на София.

Все пак общината в София може да има малък принос към решение на проблема борейки се с замърсения въздух, защото ми се струва че един от начините за това е малко повече електротранспорт. Така както се казва две в едно, но сън срещал информация че монтаж на само няколко километра стълбове за тролей струва хиляди левове. Не знам колко консумира един тролей, но според мен ако 280 стане електрически ще се консумира много ток понеже има преодоляване на надморска височина.