Още има лампи

Нови лампи

Изглежда все още има в употреба лампи с нажежаема жичка, защото ходих на едно място ама за мой късмет осветлението спряло да работи та гледах как се сменят стари лампи с нови и енергоспестяващи. Гледах че старите лампи консумират или по-скоро са консумирали 60 вата на час пък две нови консумират ще консумират само по осем вата.

Икономични лампи

Гордия собственик на нови лампи взе че ми се похвали че били на добри цени и светели по същия начин, пък една такава лампа можела да работи много дълго време ама чакал старите да дадат фира. Така въпреки добрия си запас от лампи с нажежаема жичка вече му омръзнало постоянно да сменя лампи.

От известно време обаче смятам че този процес така или иначе си тече, така че няма нужда да се разчита че лампа ще топли нещо с нейните 50 вата. Реално не само 50 вата, защото за транспорт на ток пак си трябва електрически ток защото има малки загуби при този транспорт, отделно и централата за да работи и трябват някакви количества енергия и ако не се използва вятър и вода трябва и енергия за доставка на първичен източник на енергия.

Трудно е да се прецени колко стари лампи все още са в употреба и даже предполагам че повечето частни фирми отдавна са преминали към използване на енергоспестяващи лампи, но явно все още има домакинства които трудно се разделят с старите си навици може би защото до преди две три години старите все още бяха относително евтини, ама според мен те вече не са чак толкова евтини.

Правих изчисление и достигнах до извода че е достатъчно една такава лампа да работи само двеста часа за да се възвърне инвестицията, което намирам за да един относително малък срок. Така или иначе очевидно бавно и полека дори две хиляди лампи да са останали в даден момент им свършва ресурса и или пък на собственика му омръзва и предполагам че ще остане малък ресурс от енергия, който да се използва по един добър начин.

Това което си мислех е дали в обществени сгради не са останали две хиляди лампи откъдето може да се спестят малки количества енергия колкото да се движи някой и друг електрически автобус. Не знам колко консумира един електрически автобус ама все ми се струва че с 120 киловата ще може да се движи общо взето цял ден без да замърсява околния въздух.

Според мен си трябва електрически автобус за 88 и 280, ама напоследък си мисля дали не трябва и някой и друг за центъра на София понеже гледах че през централните части минават доста автобуси. За момент се замислих дали изобщо са необходими толкова много автобуси движещи от различни части на София все към цариградско шосе. Не разполагам с информация доколко са и натоварени, но все пак един празен автобус има своя малък принос към задръствания в София и пречи на други автобуси да се движат бързо.

Стори ми се странно да се движи автобус от центъра до квартал Дружба преминавайки покрай две метростанции при положение че до там поне от две години може да се стигне с метро. В интерес на истината нямам представа какъв е пътникопотока. И все пак ако наистина им нужда би било да е електрически автобус та поне като спира и тръгва да не бълва големи количества замърсявания защото именно това е най-тежкия режим в който работи един двигател.

Не че сегашните бълват толкова големи замърсявания, защото гледам че през центъра на София минават само нови автобуси, но все пак автобуса си седи в задръстване и двигателя си консумира малки количества гориво. Дори не знам дали има смисъл 94 да минава през центъра на София, защото този автобус минава не през две, а през три метростанции. В интерес на истината през третата има смисъл защото мисля че на нея се натоварва добре, ама не мога да да разбера защо е всичко това.

Възможно е времето за пътуване с 94 от центъра на София до Студентски град да е по-малко от пътуване по същия маршрут с метро и 280. Според мен е много по-логично 280 да бъде бърз и хубав, а част от функциите на 94 може да се поемат от 102. Даже ако се отдели малко място пред мола така че като спира да не пречи на движението нищо чудно и да стане малко бърз.

Същата работа и при кръстовището на две нива при Семинарията, където така и така няма да има нов трамвай пък има място за още едно платно. В интерес на истината не знам какво ще стане ако на тези две места автобуса като спира не пречи на движението пък не е много добре да се работи на парче, ама все ми се струва че сега не са добри нещата.