Голям шум

Бизнеса е малък на фона на актива

Голям шум се вдига заради една голяма сделка в енергетиката, но си мислех дали не е повече шум отколкото нещо реално. Наистина актива е голям, но ми се струва че бизнеса е малък на фона на актива с тенденция да спада. Например от края на миналата година уличното осветление в центъра на София работи с лед лампи, които предполагам че спестяват големи количества енергия.

Малки количества енергия

Възможно е общината да има други условия за доставка на електрически ток, но и в домашни условия би трябвало бавно и полека да се подменят лампи с икономични. В интерес на истината предполагам че повече електрически ток се консумира от климатици с непочистени филтри. В този режим климатика не топли, а само консумира електрически ток или по-скоро малко топли.

И така предполагам че всичката тази вода ще отнесе няколко кубически метра скална маса в кресненското дефиле, а може и малки и големи камъни да се появят и амен амен ще се отвори място за ново пътно Усилията за почистване са малки, но някой хора чакат фирми да направят това почистване, а това нещо е предвидено всеки да го прави сам с малки усилия дори и да е през две седмици.

Предполагам че ще отнеме време хората да се научат как да използват своите климатици по най-добрия начин и много електрически ток ще бъде спестен. Отделно гледам че вървят реклами за икономични перални или пък сушилни с термопомпи, пък според мен тази техника консумира големи количества електрически ток.

Не вярвам всички да хукнат да купуват нови перални и сушилни само защото са икономични, но предполагам че с времето бавно и полека нуждата от тази енергия ще намалява. Освен това от една година се предлагат малки компютри, които не се нуждаят от охлаждане, което означава че и не се нуждаят от големи количества енергия, това донякъде ще повлияе и върху нуждите от охлаждане на сгради в които се работи.

Мисля че с времето ще се появят домашни зарядни за мобилни телефони използващи малки слънчеви колектори за електрически ток и така хем няма да има нужда от производство на електрически ток, но няма да има нужда и от пренос предполагам че стотици хиляди мобилни телефона са в ежедневна употреба. Вярно че става въпрос за малки консуматори, но то има и големи които в един момент могат да решат да преминат към други видове енергия.

Например в София на много места има места за почистване на автомобили, където с един лев може да се прави почистване на колата с топла вода.

Предполагам че тази вода се топли с електрически ток, но понеже сумата е дребна вероятно никой не смята че трябва да се обръща внимание. Всичко това при положение че в София има стотици хиляди превозни средства нуждаещи се от редовно почистване.

Мислех си че рано или късно собствениците на тези места за почистване могат да решат да използват слънчеви колектори за топла вода вместо електрически ток особено ако неговите цени станат неприемливи или не много ниски че инвестицията в слънчев колектор за топла вода да стане бързо възвръщаема.

Не знам какви количества вода се използва за едно почистване на превозно средство, нито пък какви количества електрически ток отива за това, но миналата година гледах че един слънчев колектор за топла вода се предлага на цени от хиляда лева. Не си спомням точно за каква мощност са тези пари, но е възможно инвестицията да се възвърне бързо, ако потреблението на топла вода е голямо.

Мисля че има полза да се използва слънчеви колектори за топла вода на такива места, защото ако няма клиенти тази енергия би могла да се използва за отопление на същото място. В обратния случай ако се консумира много топла вода могат да се използват термопомпи въздух вода, което би намалило консумацията поне три пъти изобщо в днешния свят има хиляди начини за сдобиване с енергия.

Разбира се всичко това само мои мнения и какво ще стане е трудно да се прогнозира, ама си мислех дали след този голям шум някой хора не отскочили до близкия магазин за да си купят нови лампи. Не на последно място напоследък подозирам че тази машина, която работи за метрото на София консумира големи количества електрически ток, но тя ще работи още малко, а след това метрото ще работи само с енергията необходима за транспорт на горива.

Колектори за топла вода

Мислех си че има възможност за монтаж на слънчевите колектори за топла вода на места за почистване на автомобили и дори това може да не е само в София с което може да се спестят големи количества парникови газове. Слънчевите колектори за топла вода от една страна имат много добър коефициент на полезно действие, а от друга са относително евтин източник на енергия.

Не само това, но така се избягват малки загуби по електрическата мрежа, защото енергията се произвежда на място на което се и консумира както и необходимост от енергия за производство и транспорт на горива. И така само от няколкостотин квадратни метра, могат да се спестят хиляди кубически метра природен газ, който пък да се използва за транспорта на София за да не се замърсява прекомерно околния въздух.

Иначе след като мина един голям циклон вчера след него дойде топъл въздух и по улиците на София започна да тече вода като река. И така ми свърши течността за почистване на предното стъкло та се наложи да отскоча до един магазин за нови запаси. Гледах че тази течност съдържа голям процент етанол и пътува от Русе до София.

Вероятно това е нормално защото мисля че в Русе има голям завод за производство на биоетанол, вероятно защото от една страна има малки разстояния до суровина, а от друга има суровина транспорта по вода на готовата продукция е много евтин.

Това което се чудех е дали при производство на биоетанол се консумира енергия от изкопаеми горива, независимо дали директно или индиректно чрез електрически ток произведен от изкопаеми горива. Производството на биоетанол изисква големи количества енергия, въпреки че и той самия е голям източник на енергия.

Все пак този алкохол е разтворен във вида и трябва топлинна енергия за да се дестилира, която реално може да дойде от слънчеви колектори за топла вода. Възможно е да има нужда от голяма мощност , т.е повече слънчеви колектори за топла вода, но винаги може да се намери свободна площ за монтаж на една такава инсталация. Разбира се може да се рециклира енергията останала в топлата вода от предишната дестилация заедно с тази получена при охлаждане на готовия продукт, но все пак има вероятност непрекъснато да трябва да се добавя мощност.

Реално не знам какъв източник на енергия използва завода за биоетанол и има някаква вероятност той да използва топла вода получена при охлаждане на генераторите в ТЕЦ Русе, в дни в които няма нужда от отопление в Русе. Това би направило би направило централата високоефективна вместо да топли рибите в река Дунав, но все пак има големи възможности използване на възобновяема.