Голям циклон

Не спира да вали

Мисля че дойде голям циклон защото от вчера започнаха да прехвърчат малки снежинки, а от сутринта не спира да вали и даже се наложи да правя три пъти почистване на колата от натрупан сняг и лед. Така само за един ден се запасихме с вода за производство на евтин електрически ток от който мисля че временно ще има нужда понеже както приляга всеки циклон върви в комплект с антициклон, а както е добре известено той през зимата носи студен въздух.

Добри количества вода

Не знам дали ще е само този циклон, но си наближава месец март, който въпреки че не се слави като много топъл при положение че целия зимен сезон общо взето беше топъл нищо чудно да шурне вода особено ако вземе да дойде и други циклон. Миналата зима останахме без вода в язовирите понеже сезона беше студен и дълго време тя си стоеше в твърдо състояние, но тази година май ще има доста вода.

И така предполагам че всичката тази вода ще отнесе няколко кубически метра скална маса в кресненското дефиле, а може и малки и големи камъни да се появят и амен амен ще се отвори място за ново пътно платно. Преди това вероятно ще се наложи почистване на малки камъни пясък, ама това е малък проблем. Същата работа в и прохода Петрохан за който онзи ден си мислех че ще трябва сериозен ремонт с който предполагам че ще могат да се решат някой проблеми с намиращия се в София въздух, но гледах табели че ще се прави ремонт с европейски средства, което предполага че нещата така или иначе си се движат.

Вероятно заради това се появиха стари идеи от преди две три десетилетия да се тунел под Петрохан с цел построяване на магистрала, която пък да вдигне икономиката в северозападните части на страната. Лично аз не смятам че само с магистрала може да стане нещо, но все пак предполагам че ако пътя стане хубав и се направят малки подобрения по скоро ще се обезсмисли строежа на магистрала Хемус. Според мен пътя не е много натоварен и може да поеме трафик, пък някой малки подобрения биха увеличили допълнително пропускателната способност.

Искам да кажа че според мен има добри възможности да се спестят поне три километра дори и без тунел, което може и да изглежда малко, но в някой случай то хич не е малко защото се спестяват 17 километра обиколка на София. Вярно че тези 17 километра са чисто нов хубав път, който се изминава с магистрална скорост, но пак са си 17 километра. Освен това мисля че засега този път трябва да остане само за леки превозни средства, пък тежките по-лесно ще преминават през Ботевград и Враца.

Отделно през лятото гледах че от Плевен до Монтана пътя е чисто нов и хубав пък общо взето няма трафик, а всичко това са пътища за които се плаща за зимно почистване и други разходи пък е неразумно нещо да го има без да се използва и в същото време да се правят нови неща само и само с надеждата че с един хубав път всичко ще тръгне по мед и масло. Вярно че в този край има голям източник на енергия, което също е важно условия за развитие на икономиката, но само с две неща не се прави икономика.

Не че съм против да има хубави пътища, но на много места трафика не е достатъчно голям за магистрала, въпреки че ако са хубави е предпоставка той да се увеличи. Така според мен трябва непрекъснато да се работи по пътя от София до Видин през прохода Петрохан, пък ако има голям трафик винаги би могло да се направи обход на Монтана, както за Видин така и за Плевен.

Както и да е, по-важното е че с тези количества вода част от хълма след Белидие Хан ще се намали и даже няма да е необходимо да работи багер, а точно това според мен е едно възлово място, което ще направи разстоянията малки. При малки разстояния дори и скоростите да са ниски се стига по-бързо и най-вече двигателя да работи в икономичен режим.

Истинска зима

Истинска зима ни връхлетя за три дни и даже тази сутрин температурите в София бяха много ниски, но като гледам тази зима не е само в България а се вихри из цяла Европа. В интерес на истината аз дори и не разбрах че околния въздух е много студен, може би защото температурите са били ниски само рано сутринта.

Е все пак тази зима не е като миналата, когато разходите за отопление бяха рекордни пък с тези хубави валежи мисля че доста електрически ток ще може да се произведе без да се създават парникови газове. В интерес на истината мисля че тази зима доста парникови газове спестихме, защото от една страна сезона беше относително топъл, а от друга има добри количества вода така че три дни зима не мисля че е кой знае какъв голям проблем.

По важното е че тези големи количества вода ще отнесат няколко десетки кубически метра скална маса и дори няма да има нужда да работи багер за построяване на нови пътища., но си мислех за онези малки вълнения от предстоящия ремонт на пътя през прохода Петрохан с желания за тунел под прохода. Според мен все още няма достатъчно трафик за тунел и е много по-удачно да има виадукт в участъка на отклонението за Бракьовци.

На това място пътя прави голям завой, а след това трябва да се преодолее малък хълм, което става само на ниски предавки. Така ако се появи голям трафик винаги могат да се правят малки подобрения без да са необходими големи инвестиции. В интерес на истината не знам какъв е целия проект и какви проблеми ще се решат, но ако не друго то поне няма да се налага след всяка зима да се запълват поникналите дупки.

Тези дупки са предпоставка за неприятна изненада и ремонт на джанти или други части по ходовата част на превозното средство, разхода за което може да приближи две винетки на година