Хубав транспорт

Малки замърсяванията в околния въздух

Онзи ден си мислех че като започне да работи пълноценно метрото на София ще остане само да се пуснат повече тролейбуси по Цариградско шосе до хотел Плиска, но не мисля че трябват нови тролейбуси. Искам да кажа че някой тролейбуси които се движат би трябвало да излязат от употреба по простата причина че те също дублират маршрута на метрото.

Нови неща

Метрото има предимство защото може да се използва от много хора, не спира на всеки светофар който види и нищо чудно да се наложи демонтаж на стълбове и кабели и след това монтаж на ново място където няма да минава метро и в същото време не преминават електрически превозни средства.

Мисля че един добър кандидат за тази работа е рейс 280 защото от една страна постоянно преодолява разлика в надморската височина, а от друга в голяма част от маршрута вече си има стълбове и кабели. Това ще намали малко замърсяванията в околния въздух и ще помогне малко на енергетиката за да не се плаща за студен резерв. Последното ще е малко защото е необходим електрически ток за транспорт на горива, както и горива за пренос на горивото в резервоара от една надморска височина на друга.

Както е и да е, по важното е че преди време си мислех че метрото на София ще осигури малък товар на електрическата мрежа, ама изглежда това няма да е така и даже нищо чудно да се окаже че пести големи количества енергия. В този случай се чудех дали няма да е по-добре енергията за да се движат влакове да си идва общо взето само от слънцето чрез различни видове технологии.

На първо място не знам какъв свободен капацитет има компостера на София, но на теория той би могъл да осигури малки количества енергия чрез преработка на зелените отпадъци. Искам да кажа че София има голяма зелена площ, но лошото е че на поникналата трева не и се дава възможност да подиша малко въздух от София. Мисля че около тон на декар може да се изкара, ама тъкмо поникне нещо и веднага започва почистване и така няма как да станат нещата.

Естествено има си и за компостиране, защото гледах че около кофите за смет още има коледни елхи и клони, пък в самите тях хартия за която съмнявам че може да бъде рециклирана понеже докато стои в контейнера с другите отпадъци се замърсява. Отделно напоследък като че ли трайно в София се продава кафе в чаши от хартия, което според лично мое изчисление може да осигури поне още две хиляди тона за компостиране. Остава само в компостера да се направи монтаж на малък стинглер генератор, който да оползотвори енергия съдържаща се в топлата вода.

Това може и да не е много добър вариант, защото ми се струва че най-добрия начин за оползотворяване на тази енергия е използването и за производство на евтин и екологичен асфалт за да може общината да си прави на воля ремонт на улици и булеварди. Мисля че има нужда от ремонт и един добър пример за това е булевард Джеймс Баучер където би било добре ако може да се премахнат паветата и след това да се положи един хубав асфалт.

Предполагам че малко са хората, които горят от желание да карат по павета понеже има вероятност ходовата част на превозното средство бързо да има нужда за ремонт. Дори преди две седмици гледах че част от пътя за Перник е асфалтиран, а друга част не и никой не иска да кара в участъка дето няма асфалт. Мисля че има логика в това, пък ако се направи ремонт на булевард Джеймс Баучер има голяма вероятност да се намали задръстването на някое друго място.

Така или иначе може да се намери някакъв начин за увеличаване на суровината за компостера или за нов малък компостер от сорта на захранване на някоя неизползвана площ с компост и засаждане на люцерна за постигане на добри добиви. При това изобилие от въглероден двуокис мисля че лесно могат да се получат добри добиви стига да има достатъчно вода, но ми се струва че люцерната се развива добре и без много вода.

И все пак си мисля че ако има един малък стирлинг генератор той може да използва и топла вода от слънчеви колектори за топла вода. Недостатъка че тази енергия е налична само през деня и само когато грее слънце, ама то и метрото работи по същото време. Вярно че общината няма кой знае какъв приоритет да се занимава с производство на енергия, но е важно да се управляват отпадъците и като се замисля май най-добрия начин е те да се използват за енергия. Така могат да се добавят и други евтини технологии с които целият процеса оптимален.