Голяма мощност

нови големи електрически мощности

Гледах един голям дебат трябват ли ни нови големи електрически мощности. В интерес на истината не го гледах, ама така и така телевизора беше оставен да работи та от време на време слушах мнения от дебата. Каквото и да си говорим проблема е голям и сложен и си мислех че явно ще трябва да се търси добър модел за развитие, защото в част от тези мнения се включва предположението че потреблението на енергия в сектор отопление ще се увеличава.

Енергия за отопление

Това заключение се дължи на изследване че не на всякъде се топли цялата къща, ами само отделни стаи и едва ли не в някой хубав слънчев ден хората щели да започнат да използват отопление навсякъде

В интерес на истината не е точно това проблема, а по скоро че се изключва използваното отопление през времето когато човек е на работа или на друго място с идеята че така се пести от отопление. Реално нищо не се пести, защото бетона си стои студен и трябва много енергия за да стане топъл, пък вътрешния въздух лесно се топли защото по принцип той има малък топлинен капацитет.

Само като пример енергията която е необходима за да се повиши температурата на хиляда кубически метра въздух с един градус мисля че е един киловат. Така едно стандартно жилище с площ сто квадратни метра му трябват 250 вата, което е енергия която отделят двама човека само докато гледат телевизия, а заедно с използвания телевизор апартамента ще си стои топъл.

Проблема е че трябва да се топли и бетона, който реално има големи нужди от енергия за да е топъл и когато се изключва използваното отопление той си стои студен, но така или иначе смятам че именно в сектор отопление има големи възможности лесно да се намалят разходите на енергия. Донякъде си мисля че това намаление няма да е толкова в частни сгради, а по скоро в големи обществени сгради, чийто фасади дори и в момента тънат в разруха.

Даже мисля че само две три училища да се санират, както и някой и друга поликлиника и ще се стигне до спестяване на хиляди мегавата електрическа енергия. Реално могат да се приложат и други добри мерки понеже това са големи сгради обитавани от много хора е необходимо осигуряване на свеж въздух, което предполага монтаж на малък рекоператор. Един малък рекоператор би възстановил част от енергията в замърсения въздух и то при ниски разходи на енергия.

Иначе трудно може да се каже че ще има чувствително нарастване на потреблението на енергия за отопление от страна на битовите потребители, защото даже днес гледах на две места в София как се бърза за поставяне на топлоизолация върху цялата фасада на кооперацията, въпреки че вече тук там прехвърча сняг.

Разбира се нямам поглед върху цялата страна, ама да чакаш нарастване на разхода за отопление след години при положение че в същия момент някой работи за поставяне на топлоизолация ми се струва като нереално предположение. Други пък планират вместо климатици за отопление да използват камина на пелети, а трети природен газ за отопление и топла вода, който вероятно ще бъде спестен от първите две групи.

Все пак задачата е сложна защото факта че на две места в София се прави поставяне на топлоизолация далеч не означава че изведнъж всички ще направят такова нещо. Освен това трябва и голяма постоянна мощност, която не зависи от прекалено много фактори. Възобновяемите източници са хубаво нещо, но не може да се разчита че духа вятър, има вода или пък грее слънце точно когато има потребление.

Разбира се може да се използват и други похвати за създаване на малки количества енергия за отопление, като например гледах че в София не се прави само ремонт на улици, ами и на тротоари. Мислех си че така и така работи багер, защо да не се направи поставяне на тръби за циркулационна вода, която да отнема енергия от почвата.

След това с подходящо термопомпи може да се осигури енергия за отопление като по принцип най-големия разход е използването на багер за изкопаване на няколко стотин кубически метра почва под тротоара. Мисля че това е един добър начин за сдобиване с енергия за отопление в комплект с мерки за поставяне на изолация и използване на съвременна дограма и то в случай че на някой му омръзне да топли само една стая.

Иначе сумата за сдобиване с нови мощности ми изглежда доста голяма и даже си мислех че ако се разчита само разходите отопление да нараснат то държавата направо може да подарява по един климатик на който му е студено. Не твърдя че използването на климатици за отопление е най-добрия начин, ама така като гледам за какви пари става въпрос всяка година ще могат да се купуват нови климатици поне 30 години напред.

Все пак ми се струва че основните проблеми не са в това дали трябва голяма мощност, а по-скоро че потреблението не е равномерно. Според мен има голям пик само вечер когато се включва осветление, готварски печки и в същото време електротранспорта работи усилено. Енергията за осветление вероятно ще намалява защото предполагам че с времето ще започнат да се използват ОЛЕД технологии.

Засега тези технологии не са евтини, но понеже се използват в телевизори е много вероятно да навлязат в масова употреба. Горе долу така стана с лед технологиите, които първоначално се използваха в телевизори и монитори, пък заради масовото производство се появиха евтини икономични лед лампи. Отделно се появиха малки евтини компютри, които не се нуждаят от охлаждане, а щом не се нуждаят от охлаждане вероятно не се нуждаят и от много електрически ток.

И така възниква въпроса защо е необходимо да се инвестира в нещо което реално е необходимо само няколко часа в денонощието. В интерес на истината трябва да се инвестира, но по-някакъв добър начин, пък и не трябва да се разчита само на един вид енергия.

Именно заради това си мислех дали не е по-добре да се инвестира в електрически автобуси за обществен транспорт, които по принцип се нуждаят от енергия през деня. Това дава възможност да се използват слънчеви колектори за ток, чиято продукция е относително евтина особено при монтаж на покрив.

Спестеното гориво може да се използва за производство на електрически ток само вечер и то ако духа вятър в един хубав дизелов генератор, пък след две три години може да се купи нов, както и нови колектори за ток. Не на последно място много трудно е да се предвиди какво ще стане след десетилетие или две и може да нарасне икономиката, ама предполагам че дори и това да се случи там ще се използват икономични машини.