Тече голям обем вода

В една река на София тече голям обем вода

Гледах че в една река на София тече голям обем вода, след като почти две денонощия вали та си мислех че всички малки и големи водноелектрически централи генерират максимална мощност при това изобилие от вода. Към това трябва да се добави факта че засега зимния сезон е топъл, пък където се използват климатици за отопление тази мощност ще се увеличи по две.

Малки количества енергия

Предполагам че само заради тези хубави валежи се спестяват поне по две три хиляди кубически метра природен газ. Възможно е всичко това да продължи само няколко денонощия, но като цяло мисля че засега разходите за отопление не са така големи каквито бяха миналата зима.

Все пак гледах че топлофикация София усилено работи, защото от комините излизаше дим. По принцип този дим съдържа само въглероден двуокис и вода, както и малки количества енергия. Може и да са малки, но според мен при добри нива на енергийна ефективност нищо чудно да може да се топли някой малък квартал на София независимо дали с централно отопление или пък директно с природен газ.

При положение нуждите от енергия нарастват само когато има нужда от отопление и осветление си мислех че може би топлофикация София трябва намери някой лев и да направи добър ремонт добавяйки нови технологии за постигане на добър коефициент на полезно действие. Възможно е да не става въпрос само за пари, защото нищо чудно да има нужда от сложно инженерно решение, но като цяло мисля че би било неразумно да се мисли за нова мощност докато старата мощност не се модернизира.

Реално и друг път съм си мислел че един добър ремонт на това място ще се отрази на цяла София от гледна точка на разходи за отопление, където максимума е в дни в които не духа вятър и над София се настанява мъгла. Самата мъгла е причина приземния въздух да остава студен, което увеличава нуждата от енергия за отопление.

Вярно че май е само няколко дни и само през Декември, ама то за да работи нещо по най-добрия начин трябва да работи равномерно и да има известна предвидимост. Струва ми се че комините на топлофикация имат малък принос към общата картина понеже в крайна сметка те също отделят вода в околния въздух.

Естествено ако беше само топлофикация проблема лесно щеше да се реши, ама то и всеки двигател с вътрешно горене отделя вода когато работи. Все пак гледам че из София започнаха да бродят малки електрически коли, пък ако се намери някой лев и за електрически автобуси има известна вероятност да се стигне до добър баланс, т.е. хем ниски разходи за отопление хем ниски замърсявания на околния въздух.

Възможно е някой да си направи погрешен извод че с използването на електрически коли и автобуси ще нарасне консумацията на електрически ток, но все пак той е необходим за транспорт и зареждане на горива. Към това трябва да се добави и факта че двигателя с вътрешно горене не работи с най-добрия коефициент на полезно действие.

Дори мисля че когато метрото на София започне да работи пълноценно големи количества електрическа енергия ще бъде спестена от транспорт и зареждане на горива нищо че метрото се движи с електрически ток. Искам да кажа че София се намира на относително голяма надморска височина и са необходими малки количества енергия за транспорт на горива само и само малка група превозни средства втора употреба да ги превърнат във въглероден двуокис и вода докато висят в някое задръстване.

Предполагам че енергията за да се премести един резервоар гориво на 500 метра височина, колкото е надморската височина на София ще е достатъчна за едно зареждане на една електрическа кола. Отделно кола използваща двигател с вътрешно горене губи цялата използвана енергия когато се налага да се спира на светофар, докато електрическите коли май възстановяват голяма част от енергията.

Не само това, но и за производство на електрически ток трябват малки количества енергия, я за транспорт на въглища, я за транспорт на природен газ, а реално цялата тази енергия може да е достатъчна за се движат хиляди електрически коли или пък да си работи метрото на София.

В интерес на истината си мислех дали влаковете на метрото не могат да се движат само с енергия от слънцето. В края на краищата то общо взето работи усилено само през деня, пък не вярвам да консумира кой знае каква голяма мощност.

Не знам доколко е приложимо на практика, ама ми се струва че слънчеви колектори за топла вода в комбинация със стирлинг генератори биха били един добър и екологичен начин за генериране на електрическа енергия. За постигане на добър коефициент на полезно действие може да се използва амонячен хладилник за охлаждане на студената част.