Добри запаси на вода

Ливади в София станаха зелени и хубави

Два топли дни пък и малък пролетен дъжд поваля и гледам че всички малки ливади в София станаха зелени и хубави. В интерес на истината явно не е бил малък дъжд, защото гледах че в една река която преминава през София тече вода с голям обем и носи празни пластмасови бутилки. Така е какво да се прави, щом има достатъчно вода всичко пониква, но по-важното е че има добри условия за фотосинтеза.

Големи количества вода

Даже гледах на едно място с малка площ какви големи стъбла има люцерната за която отдавна смятам че при топъл въздух и изобилие на въглероден двуокис има ускорен растеж. Явно само няколко топли дни с малки количества вода и фотосинтезата може да работи ускорено върху двадесет и две хиляди декара площ, колкото са парковете на София.

Всъщност то в София няма само паркове, а и няколко стадиона чиято площ също фотосинтезира. Наистина тази площ не е голяма, но все пак се поддържа в добър вид и предполагам че редовно се използва вода за да е терена достатъчно добър за един футболен мач.

Така може да се каже че това също е един малък филтър на околния въздух, пък поникналата трева лесно може да се обезопаси в компостера. Обикновено един стадион има площ от 700 квадратни метра пък в София няма само един стадион. Дори съм гледал че бейзболното игрище на Техническия Университет редовно се полива с вода за да има добри условия за спорт, но наскоро гледах че и стадион Раковски има що годе хубав вид и само на трибуните са поникнали нови дървета.

Какво да се прави в днешни времена всеки има голям телевизор в къщи и не е необходимо да се пътува до Барселона за да се гледа хубав мач между Барселона и някой друг отбор. Заради това си мислех че може да се премахнат тези дървета и върху бетона на трибуните да се направи поставяне на някакви обикновени саксии с дренаж за събиране на излишната дъждовната вода.

За целта може да се използва рециклирана пластмаса събрана от отпадъците на София и така една голяма площ ще фотосинтезира с което ще се добави още един малък филтър на околния въздух. Хубавото на един стадион е че цялата площ е равна като тепсия и може да се помисли за робот снабден с добри слънчеви колектори за електрически ток за да може този робот да работи с енергия само от слънцето. Естествено този робот трябва да има и голям обем на коша за събраната трева.

Не знам какъв транспорт се използва за тези зелени отпадъци, но според мен е неразумно да се използват контейнерите за битови отпадъци, но като цяло всеки един стадион поне представлява нещо като малък филтър на околния въздух.

Възможно е да се направи и друг малък филтър, защото преди две седмици гледах че през центъра на София тече река с голям обем на коритото. Според мое изчисление може да се разчита на около двадесет и две хиляди квадратни метра добре снабдени с вода и заобиколени с въздух с добавен въглероден двуокис от преминаващите превозни средства. Не знам точно кой е най-добрия начин за реализиране на един такъв проект, но ми се струва че ще има малки ползи и големи количества биомаса.

С това естествено ще се увеличи наличната биомаса с която да работи компостера на София и при добри грижи нищо чудно да има достатъчно биомаса влаковете на метрото да се движат само от слънцето. Ако не е достатъчна може да се използва и биомаса от някой училищни дворове в София, които наистина имат малка площ но през лятото могат да бъдат оставени без почистване.

Всъщност може първо да се прави почистване на различни видове дворове, а след това като се освободи капацитет може да се премине към почистване на паркове. Така според мен ще има големи количества биомаса, както и активна площ за абсорбиране на замърсявания в околния въздух.

Добър коефициент

В интерес на истината може да не се наложи добавяне на допълнителни количества биомаса, защото според мен може коефициента на полезно действие на компостера да стане добър. Според мен има много начини той да стане добър и като за начало си мислех че трябва да се прави охлаждане на получения биогаз с цел той да не съдържа вода.

Има ли вода няма много добри условия за горене понеже самата вода заема обем за сметка на кислорода. Заради това смятам че може да се използва една малка термопомпа, която да прави охлаждане на опреден обем вода, а след това с един топлообменник лесно ще се направи охлаждане на произведения биогаз. Вероятно ням да стане само с чиста вода, защото ще има нужда да се добави нещо с което тя да не замръзва, отнетата енергия може да си се използва биореактора да се поддържа топъл.

В интерес на истината смятам че същия контейнер със студена вода трябва да се използва и за охлаждане на използвания въздух за горене с идеята необходимия обем въздух да съдържа минимални количества вода и голям процент кислород за създаване на добри условия за горене.

В този случай обаче използваната термопомпа ще генерира големи количества топлинна енергия и цялата инсталация трябва да включва нещо което консумира топлинна енергия и може би най-добрия консуматор е малка инсталация за производство на биоетанол.

Голямото неизвестно в случая е какви приложение може да намери кондензиралата вода, защото подозирам че тя съдържа различни видове микроелементи и има голяма вероятност при една хидролиза по-лесно от нея да се произвежда водород. Това е само предположение и за него са необходими научни изследвания, но все пак ако се намери евтин източник на водород след първоначалното охлаждане използвания биогаз отново може да стане топъл като се използва за охлаждане на генератора.

Реално според мен даже е необходимо да се направи охлаждане само на изгорелите газове за да стане достатъчно топъл и от тях да се отстрани съдържащата се вода за да продължи процеса на още един етап. Може и да не се използва директно за охлаждане на генератора, а отново да се използва междинен топло носител, но целта е той да стане колкото се може повече топъл.

Ако биогаза е достатъчно топъл с малки количества водород съдържанието на метан в него ще се повдигне с малък процент. След като приключи процеса той отново трябва да се върне за охлаждане понеже в него отново ще има малки количества вода.

Реално целия процес може да се продължи и да се усвои цялата енергия, но не съм много сигурен дали изобщо се нуждаем от тази енергия. Искам да кажа че тези топли дни предполагат добри възможности за ремонт и около кофите за смет поникват стари врати за тераса. Не знам точно какви количества енергия пести една врата за тераса, но предполагам че ще спести малки количества енергия пък по нашите ширини дължини сектор отопление консумира големи количества енергия.

Отделно смятам че само тези две тръби с които се топли вода в басейна Спартак така както са изложени на добро охлаждане при студен външен въздух консумират енергия колко компостера на София има да работи цяла година за да произведе цялата енергия. Към това трябва да се прибави и факта че някой училища в София се нуждаят от ремонт защото фасадата им се руши, пък при един добър ремонт могат да се постигнат ниски разходи за отопление.

Не само това, но и в студентски град все още има блокове които чакат поставяне на топлоизолация и нова дограма, пък покривите им са плоски, т.е. идеални за монтаж на слънчеви колектори за топла вода. Всичко това вероятно ще спести малки количества природен газ, пък общината в София може да компенсира спестеното с малко нови автобуси с цел ограничаване на замърсяванията в околния въздух.

Последното е особено валидно за автобусите пътуващи към метростанция Люлин където гледах че хем са пълни хем са стари. Реално това пък ще доведе до малки спестявания на електрически ток за транспорт на горива, ама общината пак може да реши да инвестира в електрически превозни средства за градския транспорт, което е валидно за 280 и 88 с което ще се спестят големи замърсявания на околния въздух.