Спестяване на отопление

Малки разходи за отопление

Разхождах се из София и гледам че навсякъде има изхвърлена стара дограма и даже правих изчисление че тази на снимката е около 9 квадратни метра, което вероятно е нулирало малки разходи за отопление. Предполагам че такова нещо не се случва само в София, но не разполагам с информация точно какви количества енергия пести съвременната дограма, въпреки че предполагам че те не са много малки.

Нова мощност

Така се сетих за онези големи планове за нова мощност в дни в които всеки прави малки подобрения и даже има много възможности нещо да се прави. Например минах покрай една обществена сграда с опашка от хора пред нея нетърпеливи да започне работното време и гледах че има нова дограма, но всички прозорци са отворени.

Това е нормално, защото като влизат много хора не остава въздух за дишане за тези хора и намиращия в сградата персонал. Запитах се дали в същия момент не работи централно отопление, защото ако работи то най-вероятно работи са за оня дето духа, а иначе си има евтини решения.

Разбира се възможно е да има автоматични кранове за радиатори, които когато вътрешния въздух стане комфортно топъл всеки кран спира притока на топла вода към дадения радиатор. Един такъв кран не е евтин, но мисля че пести големи количества енергия за отопление без да са необходими допълнителни действия.

И все пак според мен ако имаше системата за вентилация с малък рекоператор то той щеше непрекъснато да вкарва свеж въздух, който се топли от изхвърляния съдържащ малък процент кислород. Вероятно най-добрите рекоператори успяват да възстановят голям процент от енергията в мръсния въздух, но съм срещал и евтини за под хиляда лева без да знам за какви точно приложения е предвиден.

Един рекоператор не консумира големи количества енергия понеже работи само с вентилатори и добър топлообменник, който прави енергийния баланс положителен. Така хем в сградата постоянно си има въздух съдържащ кислород, хем разходите за отопление биха били ниски да не кажа че може да се окаже че сградата съвсем спокойно си се топли от работещите компютри и други видове техника.

Така или иначе не мисля че най-добрия начин е хвърлянето на усилия само на едно място с надеждата че то ще реши всички проблеми. По съм склонен да мисля че трябва от всичко по-малко с добри механизми за управление. Например сега както от две седмици вали като из ведро има добри количества вода и нищо чудно и река Дунав да е пълна с вода, което би трябвало да значи че на железни врати излизат по едни две хиляди мегавата електрически ток. Това са големи количества електрически ток, който отгоре на всичкото е евтин и то в дни в който има малки нужди от отопление.

Освен това гледах че една река на София тече голям обем вода, което предполага че и нашите централи могат да разчитат на този евтин ресурс за производство на енергия. Като добавим и факта че температурите не са кой знае колко ниски и всеки климатик се нуждае от малко енергия за топли дадено помещение вероятно ще останата големи количества природен газ и нищо чудно той да стане евтин.

Не на последно място напоследък ми се струва че колко енергия ще се консумира силно зависи от това какви са метеорологичните условия. Така ако дадено лято се окаже хладно с големи валежи няма нужда от климатици, а има много вода за производство на енергия.

В такива лета вероятно и износа на енергия е малък, пък лично аз си спомням поне две такива лета и в такива години се разчита само разходите за отопление да са големи. Последното ми се струва като нереално понеже само миналата година бяха положени големи усилия от страна на обикновени хора, фирми и обществени организации за оптимизиране на разходите за отопление.

Така всяка друга мощност ще трябва да чака да намалее изобилието от вода за да започне да работи и да си връща инвестициите. Разбира се не може да се разчита винаги да има добри количества вода, но именно заради това смятам че трябва да има от всичко по малко. Малко газ, малко въглища, малко слънце, вятър и разбира се оптимално използване на произведения ресурс.