Две тръби

Малки загуби

Явно идва пролет защото днес от сутринта се очертаваше хубав топъл пролетен ден, та реших да ида на малка разходка в парка и така видях две тръби и реших да проверя дали са топли. Сториха ми се топли и се зачудих какъв е смисъла да са топли тези две тръби. Дори си мислех че когато вали студен дъжд или обикновен сняг тези две тръби могат да разчитат на много добро охлаждане.

Топли околния въздух на София

И така се сетих за разни мнения какви големи мощности ни трябват при положение че само на едно място в София има две тръби, с които общо взето се топли околния въздух на София. Мисля че добре се топли при такава голяма площ, но си мислех че май изобщо не трябва да ги има тези две тръби, защото подозирам че с тях се топли басейна Спартак.

Един басейн с олимпийски размери съдържа голям обем вода пък както е добре известно за да се топли вода са необходими големи количества енергия. Само за сравнение около 800 литра вода се нуждаят от един киловат енергия за да се повиши температурата на тази вода с един градус.

В същото време един басейн би трябвало да съдържа две хиляди и петстотин кубически метра вода, но в интерес на истината големи количества енергия са необходими само да се повиши температурата, а след това само се компенсират загубите понеже един басейн има голяма площ и непрекъснато има изпарение на вода. Изпарението на вода също е доста енергоемък процес, но се ограничава от това че намиращия се въздух над басейна има сто процента влажност.

В същото време си мислех защо е необходимо централно отопление за да се топли един голям басейн при положение че съм попадал на информация че някъде в квартал Лозенец има малък извор с топла вода. Мисля че беше предвидено с тази топла вода да се топли НДК, ама според мен НДК може да се топли само от системата за вентилацията на метрото. Мисля че там може а се направи монтаж на една голяма термопомпа въздух вода, пък системата за вентилация може да духа топъл въздух върху външното тяло на тази термопомпа.

Това би компенсирало спада на изходящата мощност при ниски външни температури и сграда ще си се топли без никакви проблеми. Отделно в нея работи осветление, има хладилници, машини за кафе и друга техника и всичко това топли по малко. Освен това обикновено има и много хора, което предполага че системата за вентилация би трябвало да рекоперира поне половината енергия.

Възможно е само една термопомпа да не успява да топли цялата сграда защото е голяма, но може да се прави изчисление дали са необходими две или повече термопомпи. И така си говорим трябва ли ни голяма мощност пък в много случай нещата изискват малки усилия. Дори миналата седмица гледах че светофара на Богатица не работи по най-добрия начин и реално спира основния трафик при положение че от кръстовището на Кошарите я идват две коли я не.

Така цялата колона ту тръгва ту спира и всяко превозно средство трябва да се движи на ниски предавки с което отиват и големи количества горива. О там пък съвсем безсмислено ще има нужда от енергия за транспорт на горива. Така или иначе не може всичко да стане изведнъж с магическа пръчка, но ако се работи постоянно върху малки проблеми предполагам че някой ден ще се стигне до добър баланс.