Нови

Голяма мощност

22 Ноември 2017 / 22:13

Гледах един голям дебат трябват ли ни нови големи електрически мощности. В интерес на истината не го гледах, ама така и така телевизора беше оставен да работи та от време на време слушах мнения от дебата. Каквото и да си говорим проблема е голям и сложен и си мислех че явно ще трябва да се търси добър модел за развитие, защото в част от тези мнения се включва предположението че потреблението на енергия в сектор отопление ще се увеличава.

Задръстена София

12 Ноември 2017 / 16:37

Попаднах на информация че София е задръстена и въпреки че едва ли някой е открил топлата вода или колелото е повече от ясен този факт понеже все още метрото не работи пълноценно. Все пак донякъде работи и направо не ми се мисли какви задръствания щеше да има, ако не стигаше метро до големи квартали на София.

Още има лампи

26 Октомври 2017 / 21:22

Изглежда все още има в употреба лампи с нажежаема жичка, защото ходих на едно място ама за мой късмет осветлението спряло да работи та гледах как се сменят стари лампи с нови и енергоспестяващи. Гледах че старите лампи консумират или по-скоро са консумирали 60 вата на час пък две нови консумират ще консумират само по осем вата.

Чаши от хартия

21 Октомври 2017 / 11:22

Събудих се рано и реших да се разходя в центъра на София с чаша кафе и гледам че ми продадоха кафе в хартиена чаша с дървена бъркалка. Като изпих кафето тръгнах да търся контейнер за разделно събиране на хартия ама се усъмних че чашата за кафе може да се рециклира. Не знам какви технологии се използват за рециклиране на хартия, ама въпреки че е от хартия чашата е силно замърсена с остатъци от кафе и захар и реших че тя може само да се компостира.

Още топли дни

19 Октомври 2017 / 21:32

Мисля че тази зима природния газ ще е евтин защото все още има топли дни пък преглеждайки страниците от миналата година по това време топлофикация София вече е започнала да работи усилено. Сега няма нужда да работи пък заради изминалия студен зимен сезон доста усилия се направиха за намаляване на разходите за отопление.

Нова магистрала

16 Октомври 2017 / 19:43

Докато се возех в метрото четох някакъв безплатен вестник че се планира магистрала от София до Калотина. Няма лошо защото преди две години гледах че при съседите усилено се работи за построяване на магистрала до Калотина. Не знам дали е въведена в употреба, но мисля че това е един добър момент пътя от София за Видин през прохода Петрохан да стане хубав.

Стара дограма

15 Октомври 2017 / 11:23

Тази година започна с много студен зимен сезон, а потреблението на енергия за отопление почти два месеца не намаля. Дори се наложи не само да се спира износа на електрическа енергия, ами даже имаше нужда от внос заради голям обем на потребление. Явно никой не е очаквал толкова студен сезон, включително и централите използвани за студен резерв, но така или иначе заради този студен зимен сезон в големи части на континента доста парникови газове бяха създадени поради рекордното отопление. Стара дограма

Подготвих се за отопление

10 Октомври 2017 / 20:05

Наближава време за отопление та реших да видя как работи климатика и дали ще може да ме топли в наближаващата зима и се оказа че филтрите за прах не са в много добър вид. В такова състояние климатика трудно топли понеже замърсените филтри затрудняват преминаването на въздух през вътрешното тяло с необходимия обем. Така дори и климатика да има достатъчно мощност той не топли и не работи по най-добрия начин така както ако неговите филтри са чисти.

Стана време за отопление

9 Октомври 2017 / 08:58

Мина един голям циклон и температурите изведнъж станаха ниски, а нуждата от отопление в някой случай реална. Мисля че е още рано да се пуска централно отопление защото това беше само един циклон, но все пак има малки нужди от отопление. Вероятно заради това много хора започнаха да предприемат мерки тъй-като все още има добри условия за някой и друг малък ремонт, ама видях че има и други начини.

Започна да духа вятър

6 Октомври 2017 / 20:31

Нещо започна да духа вятър тази вечер та реших да видя какво става и така гледам че сме в периферията на един циклон и то не какъв да е циклон ами голям циклон. Мисля че добри валежи се очертават в което няма лошо защото и добри количества възобновяема енергия ще се произведе и от вятър и от вода.

Хладен въздух

4 Октомври 2017 / 19:51

След горещото лято от две седмици се настани хладен въздух и като че ли зимата наближава, като и нуждата от отопление. Може би заради това гледах тази вечер как се работи за поставяне на топлоизолация въпреки че ставаше тъмно.